Perşembe, Eylül 27, 2007

Flash bellekler daha ne kadar küçülebilir? MicroSD MiniSD'ye karşı...

Şimdi flash bellek zamanı. Her yerdeler. İllallah ettiğimiz şu eski flopy disklerin yerini almaları yetmiyormuş gibi yeniden yazılabilir CD-RW/DVD-RW'leri de tarih ettiler. Üstelik artık 4-8 GB ve üstü modelleri ile DVD'den bile çok daha fazla veriyi de kaydedebilir oldular. Hem hızlılar hem de geniş. Bir bilgisayarı USB'den onlar ile boot edebilirsiniz. Kendi Windows (veya Linux) ve yazılımlarınızı bir flash diskin bir bölümüne boot edecek şekilde yazın sonra bir internet kafeye gittiğinizde açın ve çalışın. Dahası bu internet kafelerde kesinlikle yapmamanız gereken bankacılık işlemleri bazı işlemleri (yine önermem ama zorunlu kalırsanız) bu flash bellekten boot eden bir linux ile çok daha rahat (keylogger vs korkusu olmadan) yapabilir sonra belleği çıkarıp olay mahalini terk edebilirsiniz (geride iz bırakmadığınız gibi virüs/trojan gibi bir fazlalık da almamış olursunuz).

Her neyse herkesin anahtarlığında bir flash bellek artık şart. Bir dönem 16-32 MB olan bu bellekler şimdi kapasite olarak GB olarak artıyorlar. Buna karşın sadece kapasite artmıyor aynı zamanda boyutları da giderek azalıyor. Bunların fotoğraf makineleri, mp3 çalarlar ve cep telefonlarında kullanılan SD, mini SD, CF (compact flash) gibi türleri de var. Yakın zamanda aldığı Nokia E61i için aldığım 2 GB SanDisk MicroSD kartı geldiğinde gerçekten çok şaşırdım. İlk olarak SD kartlar vardı. Sonra MiniSD'ler çıktı, şimdi ise MicroSD kartlar var. Bu 2 GB'lik microSD kartın başparmağımın tırnağından daha küçük olduğunu gördüğümde 64KB'lık hafızası ile ilk Commodore 64'ümü garip bir hüzün ile hatırladım.

Resimde görüldüğü gibi tırnak büyüklüğünde bir MicroSD ile birlikte gelen standart SD adaptörü içine sokularak normal SD gibi de kullanılabiliyor.

Hatta bu SD kartları özel USB kart okuyucuları ile USB bellek olarak da kullanmak mümküm. Ben bu amaçla Hipernex.com'dan 3 YTL'ye (evet yanlış okumadınız üç YTL) Rexpo flash card okuyucu aldım.

Resim'de microSD > SD kılıf içine > Rexpo USB kart içinde > USB porta girince 2GB microSD çekirdeği ile yeni bir USB belleğiniz oluyor.


Hiç yorum yok: