Pazar, Eylül 23, 2007

En iyi 'bedava' zip/arşiv programı

Windows XP kendi içinde basit bir zip işlevini de beraberinde getiriyor (eğer bu işlev bilgisayarınızda iptal edilmemiş ise zip'li klasörleri fermuarlı görüyorsunuzdur). Tabii ki her zaman olduğu gibi bu özellik hem ilkel hem de başarısız ve biz yine zip/arşiv işlemleri için ek yazılımlara mahkumuz (her zamanki gibi aferin sana Microsoft !).

Windows ortamında zip işlemleri için en sık kullanılan yazılım WinZip olsa da bu ücretsiz değil. Aynı WinZip gibi popüler olan zip dosyalarına ek olarak RAR dosyaları üzerine uzmanlaşmış WinRAR da aynı şekilde ücretli. Eğer siz de WinZip, WinRAR gibi ücretli programları yükleyip iki de bir bunların 'şu kadar gündür kullanıyorsunuz, ücretini ödemek ister misiniz?' gibi yazılar yazan iletişim pencerelerinde hayır demek hatta geriye doğru sayan bir sayacı beklemek zorunda kalıyorsanız şunu söylemek isterim zorunda değiliz.

Zip işlevini bu programlar kadar iyi hatta daha iyi gören açık kaynak ve ücretsiz yazılımlar var. Bunları hemen indirip yükleyip hiçbir ücret ödemeden, seri numarasına ihtiyaç duymadan kullanım esnasında herhangi bir engel ile karşılaşmadan sonsuza kadar kullanabilirsiniz.

Bunlardan en beğendiğim iki tanesinin yeterli olduğunu düşünüyorum;

  1. 7-zip: Ücretsiz, açık kaynak, hızlı ve bir çok durumda WinZip ve WinRAR'dan daha iyi performans gösteriyor. Çok sayıda sıkıştırma formatını da (Linux gibi sistemlerde kullanılan Tar, gzip gibi) destekliyor.

    http://www.7-zip.org/ (her şey dahili sadece 800 KB!)

  2. IZarc: Eğer WinZip ve WinRAR yeterli diyorsanız 7-zip de sizin içn ücretsiz tam sürüm olarak yetecektir. Bunu garanti ederim. Ama ben biraz daha fazlasını isterim diyorsanız bilinenen hemen hemen tüm sıkıştırma formatlarını açan ve buna ek olarak ISO, BIN, IMG, NRG gibi CD görüntülerini de CD'ye yazmaya gerek olmadan okuyabilen (WinRAR bile iso okuyabilir ama diğerlerini okuyamaz). Hatta bu formatları birbirine dönüştürebilen inanılmaz bir program. IZarc bir çok sıkıştırma formatını da bir birine dönüştürebilen mucize bir yazılım. IZarc açık kaynak olmamasına rağmen kişisel kullanım için ücretsiz mükemmel ötesi bir arşiv programı. Hatta %100 Windows Vista 32bit uyumlu ve onun da shell integrasyonu var...

    http://www.izarc.org/ (Yaklaşık 3.7 MB)
Benim favorim hem hızı, hem desteklediği formatlar, CD görüntülerini de okuyabilmesi, WinZip ve WinRAR'dan daha kolay kullanım imkanı nedeni ile kesinlikle IZarc !

Hiç yorum yok: