Pazartesi, Eylül 24, 2007

En iyi 'bedava' resim görüntüleme programı

Bir zamanlar ACDSee vardı. Hemen her bilgisayara yüklenen bu program eskiden popüler olmasına rağmen artık o kadar popüler değil. Bunun en önemli nedenleri ücretsiz alternatiflerinin çok daha fazla formatı desteklemeleri ve çok daha hızlı olmaları. Evet, gerçekten ilerleyen sürümleri ile ACDSee bazı profesyonel özellikler kazanmasına rağmen kullanımı hem karmaşık hem de yavaş bir program haline geldi. Windows ortamında değişik formatlarda resim görüntülemek isteyenlerin aslında istediği özellikler;
  1. Bir dosyayı çok hızlı bir şekilde (ilk yüklemenin çok hızlı olması) görüntüleme ve bilgisayarı yavaşlatmaması
  2. Çok sayıda resim formatını görüntüleyebilme
  3. Bazı formatları bir birine dönüştürebilme
  4. Dosyalar üzerinde basit işlemler (döndürme, kırpma gibi)
  5. Zip dosyaları içindeki görüntüleri de görebilme
Bu özellikler bir çok programda olmasına rağmen benim en çok beğendiğim ve en popüler ücretsiz yazılımlar;
  1. IrfanView: Dünyada en sık kullanılan resim görüntüleme yazılımlarından. Ücretsiz ama açık kaynak değil. O kadar çok eklentisi var ki bunlar ile her türlü resim formatını görüntülemeden tutun da bunları bir birine dönüştürme, albüm hazırlama, film dosyalarını, flash dosyalarını oynatabilme gibi özellikleri kazanabiliyor.

    http://www.irfanview.com/ (1.10 MB)

    Standart eklentiler yanında yine aynı internet adresinde daha farklı eklentiler de indirilerek daha egzotik dosyaları açma imkanı olabiliyor.

  2. xnView: Yine çok popüler bir resim görüntüleme programı. Direkt olarak ilk kurulduğunda 400'ün üzerinde dosyayı görüntüleyebiliyor. Zip ve Rar dosyalarının içini inceleyebiliyor. IrfanView'e göre de bence daha güzel ve kullanışlı bir arayüzü var.

    http://www.xnview.com/

    http://perso.orange.fr/pierre.g/xnview/endownload.html (5.4 MB)
NOT: Her iki programı da yüklemeden direkt olarak klasörden çalıştırmak mümkün. Her ikisini de install olmadan zip dosyası olarak indirdiğinizde istediğiniz yere açıp exe dosyasına tıklamak yeterli. Beğenmezseniz de klasörü silin yeter.

Hiç yorum yok: