Pazartesi, Kasım 30, 2009

Adobe Acrobat kendi kendine 'reading untagging document' penceresini açıyorsa...

Adobe Acrobat 9'da bazı dosyalarda erişilebilirlik/accesibility özelliği olarak 'reading untagged document' seçeneği otomatik olarak açılabiliyor. Bu durumda her seferinde bu pencereyi cancel/vazgeç ile kapatmak zorunda kalıyorsanız iki şekilde bu durumdan kurtulabilirsiniz;

C:\Program Files\Adobe\Acrobat 9.0\Acrobat\plug_ins klasöründe

ReadOutLoud.api veya
Accesibility.api dosyalarının ismini değiştirerek Acrobatın bu özellikleri komple iptal edebilirsiniz.

Bazı durumlarda ise Windows'un accesibility seçeneklerini iptal etmeniz bu sıkıcı uyarıyı almanızı engelleyebilir.

Bende tam olarak işe yarayan isim değiştirme oldu.

NOT: Önceki Acrobat sürümlerinin aksine Acrobat 9'da erişilebilirlik özellikleri View>read out loud menüsü ile kapatılamadığı gibi Edit>Preferences>reading seçenekleri de bir işe yaramıyor.

Kaynaklar:

Pazar, Kasım 29, 2009

Windows 7'de masaüstü arkaplan resimleri için kullanılan klasör listesinde eski yerlerin silinmesi

Windows 7'de (Vista'da da durum aynı) Desktop "Wallpaper location history" menüsünün siz sağdan soldan farklı klasörleri kullandıkça genişlediğini windowsun da bu yerleşkeleri unutmadığını görürsünüz. Bu listeyi silmek ne yazık ki registry ile oynamadan mümkün değil.

Bunun için

windows start düğmesi > arama satırını regedit yazın ve entera basın > registry editor açılacaktır

Burada

HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Wallpapers \ Images

ile gittiğini registry kayıtların ID0 ile ID 9 arasında numaralandırılmış liste göreceksiniz. Bu registry kayıtlarını sildiğinizde listeye yeni eklenen elemanları silmiş olursunuz.

Kaynaklar

Pazartesi, Kasım 09, 2009

LCD monitör temizliği genel prensipler

LCD monitörler dizüstülerin ve artık masaüstülerin en önemli bileşeni. Masaüstü bilgisayarlarda artık bilgisayarın kendisinden daha uzun ömürlü olmaları nedeni ile de özellikle iyi bakılması gereken parçalar!

Bunlar toz ve lekeler ile kirlenebiliyor temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler;

1. Camı silerken kolaylıkla çizilmesine neden olabilir veya piksellerin ölmesine neden olabilirsiniz. Bunun için herhangi bir şekilde kağıt havlu, yüz havlusu vs kullanmamalısınız. Bunun yerine eski fanila veya pamuk mendiller işinizi görecektir.

2. Kumaşı sadece su ile ıslak hissedilecek şekilde ıslatarak temizlik yapabilirsiniz, kesinlikle çok ıslak olmamalı. Su olarak distile su tercih edilmeli. Şebeke suyu veya maden suyu gibi iyon içeriği fazla olan sular kullanılmamalıdır. Bir diğer yöntem de bu suyu alkol ile karıştırarak dilue alkol solüsyonu ile temizlemektir. Alkol olarak etil alkol (içilen alkol) değil isopropil alkol (hastanelerde kan alırken silmek için kullanılan içilmeyen alkol) tercih edilmeli ve alkol oranı kesinlikle %50'den fazla olmamalıdır. Sıvılar sadece pamuklu beze dökülmeli kesinlikle ekrana direkt sıkılmamalıdır. Bu şekilde alkollü temizlik yapılacaksa ayda birden daha sık temizlik aşınma problemleri nedeni ile önerilmez.

3. Normal CRT monitörler için hazırlanmış temizlik solüsyonları veya spreyler LCD monitörlerin temizliğinde kullanılmamalıdır. Islak mendiller alkol içersin içermesin kesinlikle temizlik için kullanılmamalıdır. Cep telefonu temizliği için üretilmiş bezler kesinlikle kullanılmamalıdır. İçinde amonyak içeren hiç bir sıvı kullanılmamalıdır.

Kaynaklar

Cumartesi, Kasım 07, 2009

Windows 7'de desktop ikonları görülmüyor

Windows 7 kullanırken masaüstünde hiç ikon görmediğinizi ve yerine getiremediğiniz farkettiyseniz çözüm basit,

masaüstüne sağ tıkayıp > görünüm > masaüstü ikonlarını göster'i
right click on desktop > view > desktop icons

seçerseniz sorun çözülmüş olur.

Kaynak:

Pazar, Kasım 01, 2009

Windows 7 yükledikten sonra GRUB'u tekrar aktive etmek

Tabii ki Windows'un Linux ile iyi geçinmesi söz konusu değil. Eğer Windows yüklü bir bilgisayara partition açıp bir Linux yüklerseniz Linux saygılı bir şekilde Windows ve diğer işletim sistemlerini görür ve onları bozmadan GRUB'a dahil eder ve siz de ilk açılışta istediğiniz işletim sistemini yüklersiniz.

Bu nedenle ilk yüklenilen bilgisayarlarda her zaman linux'u en son yüklemeniz kolaylık olacaktır.

Ama bazen sonradan bir Windows yüklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda Windows linuxa ait grubun MBR (Mater Boot Record) vs hepsini silecek ve artık çalışan tek windows yüklü partition olacaktır.

GRUB'u tekrar aktive etmek için ihtiyacınız olan şey herhangi bir linux live cd'si ile bilgisayarınızı açmanız (örneğin ubuntu için)

Sudo grub
(sizden root olarak şifre isteyecektir)
root (hdx, y)
(buraya yazacağınız root (hd0,1) gibi bir şey olacaktır. Bu grub dosyalarının yerini bildirmek için söylediğimiz bir şey. Bildiğiniz gibi hard diskinizde grub dosyaları linuxu yüklediğiniz partisyonlarda olacaktır. Yine de nerede olduğunu bilmiyorsanız bulmak için bunun yerine

find /boot/grub/stage1

yazarak devam edebilirsiniz.

sonra grubu tekrar yüklemek için
setup (hd0)
(bu da ilk hard diskin MBR'sine yükle demek oluyor. HDD'ler bildiğiniz gibi 0'dan başlayarak numaralandırılıyor)

Sonuç olarak;
sudo grub
root (hd0,1)
setup (hd0)
quit


gibi bir şey yazacaksınız.
Eğer ubuntu dışında bir şey kullanıyorsanız sudo grub yerine root olarak terminali çalıştırıp grub yazmanız yeterli olur.

Kaynaklar;