Pazartesi, Kasım 09, 2009

LCD monitör temizliği genel prensipler

LCD monitörler dizüstülerin ve artık masaüstülerin en önemli bileşeni. Masaüstü bilgisayarlarda artık bilgisayarın kendisinden daha uzun ömürlü olmaları nedeni ile de özellikle iyi bakılması gereken parçalar!

Bunlar toz ve lekeler ile kirlenebiliyor temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler;

1. Camı silerken kolaylıkla çizilmesine neden olabilir veya piksellerin ölmesine neden olabilirsiniz. Bunun için herhangi bir şekilde kağıt havlu, yüz havlusu vs kullanmamalısınız. Bunun yerine eski fanila veya pamuk mendiller işinizi görecektir.

2. Kumaşı sadece su ile ıslak hissedilecek şekilde ıslatarak temizlik yapabilirsiniz, kesinlikle çok ıslak olmamalı. Su olarak distile su tercih edilmeli. Şebeke suyu veya maden suyu gibi iyon içeriği fazla olan sular kullanılmamalıdır. Bir diğer yöntem de bu suyu alkol ile karıştırarak dilue alkol solüsyonu ile temizlemektir. Alkol olarak etil alkol (içilen alkol) değil isopropil alkol (hastanelerde kan alırken silmek için kullanılan içilmeyen alkol) tercih edilmeli ve alkol oranı kesinlikle %50'den fazla olmamalıdır. Sıvılar sadece pamuklu beze dökülmeli kesinlikle ekrana direkt sıkılmamalıdır. Bu şekilde alkollü temizlik yapılacaksa ayda birden daha sık temizlik aşınma problemleri nedeni ile önerilmez.

3. Normal CRT monitörler için hazırlanmış temizlik solüsyonları veya spreyler LCD monitörlerin temizliğinde kullanılmamalıdır. Islak mendiller alkol içersin içermesin kesinlikle temizlik için kullanılmamalıdır. Cep telefonu temizliği için üretilmiş bezler kesinlikle kullanılmamalıdır. İçinde amonyak içeren hiç bir sıvı kullanılmamalıdır.

Kaynaklar

Hiç yorum yok: