Pazar, Kasım 01, 2009

Windows 7 yükledikten sonra GRUB'u tekrar aktive etmek

Tabii ki Windows'un Linux ile iyi geçinmesi söz konusu değil. Eğer Windows yüklü bir bilgisayara partition açıp bir Linux yüklerseniz Linux saygılı bir şekilde Windows ve diğer işletim sistemlerini görür ve onları bozmadan GRUB'a dahil eder ve siz de ilk açılışta istediğiniz işletim sistemini yüklersiniz.

Bu nedenle ilk yüklenilen bilgisayarlarda her zaman linux'u en son yüklemeniz kolaylık olacaktır.

Ama bazen sonradan bir Windows yüklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda Windows linuxa ait grubun MBR (Mater Boot Record) vs hepsini silecek ve artık çalışan tek windows yüklü partition olacaktır.

GRUB'u tekrar aktive etmek için ihtiyacınız olan şey herhangi bir linux live cd'si ile bilgisayarınızı açmanız (örneğin ubuntu için)

Sudo grub
(sizden root olarak şifre isteyecektir)
root (hdx, y)
(buraya yazacağınız root (hd0,1) gibi bir şey olacaktır. Bu grub dosyalarının yerini bildirmek için söylediğimiz bir şey. Bildiğiniz gibi hard diskinizde grub dosyaları linuxu yüklediğiniz partisyonlarda olacaktır. Yine de nerede olduğunu bilmiyorsanız bulmak için bunun yerine

find /boot/grub/stage1

yazarak devam edebilirsiniz.

sonra grubu tekrar yüklemek için
setup (hd0)
(bu da ilk hard diskin MBR'sine yükle demek oluyor. HDD'ler bildiğiniz gibi 0'dan başlayarak numaralandırılıyor)

Sonuç olarak;
sudo grub
root (hd0,1)
setup (hd0)
quit


gibi bir şey yazacaksınız.
Eğer ubuntu dışında bir şey kullanıyorsanız sudo grub yerine root olarak terminali çalıştırıp grub yazmanız yeterli olur.

Kaynaklar;

Hiç yorum yok: