Pazar, Aralık 12, 2010

Dual Boot Hackintosh (iATKOS v7) ve Windows 7

Bu aralar Hackintosh ile ilgileniyorum. Aslında bir ara gerçek bir MacBook almayı da düşündüm ama herhangi bir dizüstü bilgisayarın 3 katı fiyata sadece 250GB HDD, 2GB ram gibi oldukça yetersiz konfigürasyonlı MacBook almadan önce biraz deneme yapmak istedim. Özellikle de TeknoSa ve Electroworld'deki standlarında MacBookları biraz kullandığımda edindiğim izlenimler;
1. Bilgisayar gerçekten hızlı geçişlere sahip. Yani Windowstan hızlı izlenimi uyandırıyor. PDFleri hızlı açıyor, dosya yöneticisi windows explorerdan hızlı çalışıyor vs
2. TouchPad çok dokunuşlu özellikleri, hassasiyeti ve gesture denilen özel hareketler ile yaptığı manevralar ile gerçekten çok kullanışlı.
3. Ekranı çok net. Yanındaki Sony Vaio'dan bile güzel ve net görünen bir ekranı var. Tabii ki bunun tek nedeni çok kaliteli bir LED ekran olması değil işletim sistemi MacOS'in de güzel bir arayüzü olmasından kaynaklanıyor bence. Ama yine de ekran çok iyi.
4. Klavye, ciklet klavye denilen ayrı duran tuşlardan oluşuyor ve kullanımı güzel ama Türkçe klavyede enter düğmesi iyice küçülmüş ve düdük gibi kalmış. Yani 17 inch MacBook bile alsanız küçücük bir enter düğmesi ile karşı karşıyasınız.
5. Hem Windows hem de MacOS kullanmak isterseniz YASAL olarak bunu yapabileceğiniz tek bilgisayar Mac'ler.
6. Virüs ve diğer kötü yazılımlar çok ama çok az...

Bence olumsuz özellikleri;
1. Her ne kadar işletim sistemi daha düşük konfigürasyonlarda hızlı da çalışyor olsa bu mesela bu fiyata satılan bir cihazda 250GB HDD olmasını açıklamaz. Kesinlikle konfigürasyonda kazık yiyorsunuz.
2. Pil çıkmıyor. Benim gibi bilgisayardan pili çıkarıp evde ve işte iki şarj aleti bulundurup (şarj aleti taşımam) bilgisayar taşıyıp gerektiğinde pili takıp hep full bulan ve aradan 3-4 sene geçmesine rağmen hep performanslı pilleri olan birisi için bu dezavantaj. Lüzümsuz pil ömrünü kısalttığı gibi en sonunda pil değiştirmek için teknik servise gitmek zorunda kalacaksınız hem de her yere tüm sistemi taşıyacaksınız.
3. Her türlü yan ürün muadillerine göre süper kazık. Yani Mac almak gibi Mac sahibi olmaya devam ettiğiniz sürece kazık yiyorsunuz.
4. Bence Windows 7 MacOS'den daha iyi !!!! Çok iddialı oldu ama biraz kullanıldığında aslında eninde sonunda Mac bir Unix ve Linux kullanımında olduğu gibi alttaki çekirdek ile üstteki kabuk kendini hissettiriyor ve Mac'e alıştığınızda hayatınızın çok kolay hale gelmesinin nedeni aslında kendinizi kısıtlayıp hali ile yaşamaya başlıyorsunuz bu kadar basit.
5. Giderek internetin daha çok kullanıldığı Browser'ın her şey olduğu bir ortamda ben Windows / + Google Chrome ikilisi ile gayet mutlu olabilirim.

Sonuç olarak;
Bir süre kullanmadan Mac için riske girmem. Bu nedenle bir Hackintosh yapalım dedim. Bunun için direkt orjinal leopard veya snow leopard DVD'leri kullanılabilse de ben yapamadım. Muhtemelen her bilgisayarda işe yaramıyor. Benim Lenovo 3000 G530'da yapamama rağmen aşağıdaki linkten bunu yapabilecek bilgiye sahip olabilirsiniz;


Bir diğer yol ise legalitesi daha tartışmalı yamalı (snow) leopard yükleyebileceğiniz bilgisayarlar. Bunların en çok bilineni ve popüler olanı (Türk kaynaklı) iATKOS;

iATKOS v7 (MacOS X Leopard)
iATKOS s3 v2 (MacOS X Snow Leopard version 2)

Her ikisini de denememe rağmen izlenimler;
1. Benim laptop belki biraz eski diye olabilir ama aşağıdaki linkte de göreceksiniz Snow Leopard (SLeo) Leopard (Leo) ile karşılaştırıldığında ekran daha kötü görünüyor. Daha kesikli ve fontlar daha pürüzlü vs.

(buradan ayar yaparak kötü görünüm düzeltilebilir herhalde ama ben denemedim)

(burada da nedenleri ve aynı şekilde nasıl düzeltilebileceği yazıyor, bu kaynağa göre ekrandaki düzgünleştirme işlemi SLeo ile birlikte LCD ekranın kendisine bırakılıyormuş. Bunun için sub pixel rendering veya anti-aliasing seçeneğininin nasıl tekrar aktifleştirileceği yazıyor. Yine de şunu belirteyip Windows 7'nin fontları kesinlikle daha düzgün ve pürüzsüz görünüyor.)


2. SLeo sürücü vs tam olarak çalıştırmak biraz daha zor. Bir de işin içine 32 ve 64 bit giriyor biraz kafa karıştıyor.
3. Çok daha uzun yükleniyor ve ben tüm sistemi yüklemeden sadece kext dosyalarını güncellemenin henüz tam bir yolunu bulamadım. Her seferinde tüm sistemi yüklüyor hem vakit alıyor hem de sonunda çalışmayınca çok sinir oluyorsunuz. Ama bir çok yerde de yazdığı gibi Hackintosh yapmak eğer sizin bilgisayarınız sık kullanılan ve internette sizden öncekilerin çok kez deneyerek tam yolunu buldukları bir Dell veya HP değilse çok uzun ve hayal kırıklığı dolu bir yol.

Sonuç; Bence henüz MacBook Türkiye'de vereceğiniz parayı henüz kesinlikle haketmiyor ama yine de bir denemeye değer. Eğer Mac ile yaşamaya alışırsam bir yurtdışı gezisinden yeni bir MacBook veya MacMini alarak dönebilirim (Türkiye fiyatının üçte birinden aza!!!!!).

Deneme için bir Hackintosh yapmaya karar verdim ve şu an için SLeo ile uğraşmak yerine internette daha fazla insanın tecrübesini bulabileceğin Leo ile çalışmaya karar verdim. Bunun için hazır Hackintoshlar içinde en popüler olanlardan birisi arkasında Türklerin ağırlıklı olduğu bir sürüm olan iATKOS v7'de karar kıldım.

Ama ben tek Leo kullanmak yerine favorim Windows 7 (W7)'ye devam etmek istediğim için double boot yapmaya karar verdim. Bunun için ihtiyacınız olanlar;

1. iATKOS v7 DVD (torrent olarak bulun)
2. System Rescue CD'si (www.sysresccd.org/Download)
3. Windows 7 DVD
4. EasyBCD (http://neosmart.net/dl.php?id=1 adresinden indirin ve flash diske kaydedin)

MacOS ile W7 dual boot için güzel bir kaynak; http://thebackpackr.com/hackintoshing-with-snow-leopard/

Basamaklar;
1. HDD ikiye ayırın, ben ilk kısmı W7 (220GB) ikinci kısmı Leo (80GB) için ayrıdım. Yalnız Leo DVD'si ile birlikte gelen Mac Disk Utility kullanmayacaksınız. Bunun için System Rescue CD'si içindeki GParted'ı kullanın ve diski 220GB NTFS ve 80GB HFS olarak formatlayın.

2. W7 DVD'sini takın ve windows 7'yi birinci partition'a/bölüme yükleyin.

3. iATKOS DVD'si ile Leo'yu ikinci partisyona yükleyin. Bunun için DVD'yi açın ve DVD'den Disk Utility kullanarak HFS partisyonu tekrar silin (MacOS Extended Journalled olarak formatlayıp).

Her bilgisayar için değişmekle birlikte Lenovo 3000 G530 (C2D, 320GB HDD, 3GB RAM, nVidia GeForce 9300M 256MB ekran kartı, Mobile 4 intel Chipset, J Micron SD MMC, Broadcom wireless ethernet, BCM 4312 wireless).

Bu arada yüklemeye başlamadan önce çok önemli olarak BIOS'a girerek açılış esnasında F2 tuşuna basılı tuturak hard disk arayüzünü AHCI'ye getirmeniz gerekli.

Bu bilgisayarın en kolay çalıştığı konfigürasyon (aşağıdaki seçenekler iATKOS ekranında seçili olmalı diğerlerine dokunulmamalıdır);
-iATKOS main
-x86 patches
-Extradirectory
-DSDT
-Decrypters
-Apple decrypt
-Disabler
-Sound
-VodooHDA driver
-PS/2 mouse driver
-Vodoo PS/2 driver
-Postinstall actions
-Video
-Enablers
-nvenabler
-Network
-Wired
-Broadcom BCM 440x
-Wireless
-Broadcom BCM 43xx
-Laptop battery
-Languages
-Türkçe (ingilizce yüklenecek ama türkçe desteği de yükleneceği için sonra istenirse Türkçe hale getirilebilecek).

4. Sonra tekrar System Rescue CD'si ile ilk partisyonu flag'ını 'boot' olarak ayarlayın. Sonra bilgisayarı açtığınızda Windows açılacaktır.

Eğer bu aşamda W7 açılmaz ise Windows DVD'sini takın ve install seçeneklerinde onar/repair seçeneği ile açılmasını sağlayın.

5. W7 içinde Easy BCD yükleyerek gerekli ayarları yapın.

6. MacOS seçildiğinde ilk yükleyici bekleyecektir Chameleon'un bu yükleme işleminin süresini kısaltmak için
com.apple.boot.plist dosyasını edit etmek gerekiyor bunun için

MacOS'de Applications > Utilities > terminal'i açın

Sudo su

yazıp entera basın, admin şifresini isteyecektir, bunu da girin, sonra

nano /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist

yazıp entera basın

sonrasında karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir, buradaki timeout süreleri sayı ile yazılarak süre ayarlanabilir.

Kernel
mach_kernel
Kernel Flags
Timeout
1
Quiet Boot
Yes
Kernel Flags
rd=disk0s1

.

Salı, Kasım 23, 2010

USB belleği boot edilebilir yapma

USB belleği boot edilebilir yapmak için en kullanışlı yöntemlerden birisi bu belleğe WinGrub yüklemek diye düşünüyorum. Bunun için;

Grub4dos gui adlı yazılımı kullanarak USB drive bootable yaparsın. Bu programın bir açılış menüsü ve menu.lst programlarını edit ederek istediğin yazılımın çalışmasını sağlayabilirsin.

HirenBoot CD 9.7 için kullandığım Menu.lst aşağıdaki gibi

default /default

title Boot from Hard Drive - Windows XP (NTLDR)
fallback 1
find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /ntldr
map () (hd0)
map (hd0) ()
map --rehook
find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /ntldr
chainloader /ntldr
savedefault --wait=2

title Boot from Hard Drive - Windows Vista/7 (BOOTMGR)
fallback 2
find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /bootmgr
map () (hd0)
map (hd0) ()
map --rehook
find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /bootmgr
chainloader /bootmgr
savedefault --wait=2

title --------------------
root

title Start Hiren's BootCD 1
find --set-root /HBCD/boot.gz
map --mem /HBCD/boot.gz (fd0)
map --hook
chainloader (fd0)+1
rootnoverify (fd0)
map --floppies=1
boot

# If you have any problem loading the above grub4dos map commands then try using memdisk kernel
title Start Hiren's BootCD 2
find --set-root /HBCD/boot.gz
kernel /HBCD/memdisk
initrd /HBCD/boot.gz

title Start Hiren's BootCD 3
find --set-root /HBCD/boot.gz
map --mem /HBCD/boot.gz (fd0)
map --hook
chainloader /HBCD
rootnoverify /HBCD
map --floppies=1
boot


title Mini Windows Xp
find --set-root /HBCD/XPLOADER.BIN
chainloader /HBCD/XPLOADER.BIN

Burada kendine göre diğer değişiklikler de yapabilirsin

Kaynaklar
1. Grub installer için
http://download.gna.org/grubutil/grubinst-1.1-bin-w32-2008-01-01.zip
2. Hiren Boot CD 9.7 USB bootable YouTube videosu için
http://www.youtube.com/watch?v=QxOJllsNBlU
3. Grub4dos gui ana sayfa için
http://www.themudcrab.com/acronis_grub4dos.php

Pazar, Eylül 19, 2010

Datron PL3 dizüstünde biostan kablosuz bağlantıyı kapatma ve tekrar açamama

Datron Aero PL3 modeli dizüstü bilgisayarımı genellikle masaüstü olarak kullandığım için pilini çıkardım. Bu durumda da hemen her zaman LAN kablosu ile internete bağlı olmasına rağmen her açıldığında kablosuz adaptörü/wireless adapter tekrar tekrar açıyordu. Bunun için açılışta F2 tuşu ile bios'a girerek wireless adaptörü disabled/geçersizledim. Ama bu taşındığımız eve bilgisayarı kablosuz kullanmak zorunda kalınca da açayıp dedim ama ne göreyim öyle bir seçenek yok.

İnternette bir gecemi harcadıktan sonra ertesi gün Datron servisini aradım ilk önce servise göndermeniz gerekir kablosuz kartı yanmıştır dediler ama sonra bir de BIOS'tan varsayılan ayarları yükleyin dediler. Evet BIOS varsayılan ayarları yüklediğinizde sadece kablosuz ağ bağlantısı tekrar ortaya çıkmıyor aynı zamanda bununla ilgili seçenekte görünür oluyor. Bence bu PhoneixBIOS'un uydurukluğundan başka bir şey değil.

Windows 7 kablosuz bağlantıda otomatik bağlan seçeneği yok

Bir türlü aradığınız bağlantı için otomatik olarak bağlan/connect automatically seçeneğinin bir türlü olmadığını görebilirsiniz. Bu seçeneğin bulunmamasının nedeni aslında daha önceden bu bağlantı için otomatik bağlantıyı aktive etmiş olmanız. Artık Windows 7 size bunu sormayı bırakıyor. Ama yine de otomatik bağlantı otomatik gerçekleşmiyor olabilir. Bunun nedeni bir çok durumda driver sorunu kullandığınız dizüstünün orjinal sürücüsünü bulursanız kısmen sorun çözülüyor.

Benim yaşadığım problem MSI VS201 dizüstü modelinde oldu ve bu modele ait Atheros Wireless Adapter sürücüsünü yüklediğimde 'kısmen' de olsa sorun çözüldü.

MSI internet sitesinden indirilen Atheros wireless adaptör sayesinde Network sharin center'ı açtığınızda solda aşağıda CCX diagnostik utility çıkıyor. Buraya tıkladığınızda herhangi bir network adaptörünüz hakkında detaylı bilgi sahibi olabiliyor tüm sistemi en ince detayına kadar analiz ve test edebiliyorsunuz.

NOT: Problem çözüldü aşağıda 2 ve 3 numaralı referanslarda da bahsedildiği gibi MSI notebookların wireless çekim gücü zayıfmış gerçekten de kablosuz modem ile aynı odaya gelince hem hız sorunu hem de bağlantı sorunu tamamen çözülmüş oldu. Ama yine de şunu belirteyim ben sorunun tamamen zayıf çekiş gücü olduğunu düşünmüyorum çünkü dual boot ile Ubuntu 9.0 Jaunty olarak boot ettiğimde MSI VR201 aynı uzak mesafeden hem hızlı bir şekilde bağlanıyor hem de herhangi bir yavaşlık sorunu olmuyor. Windows 7 bir şekilde zayıf çekimden Linux'a göre çok daha fazla etkileniyor.

Kaynaklar;

Çarşamba, Ağustos 18, 2010

Microsoft Word ile line numbers ile metin arasındaki mesafeyi nasıl ayarlarsın?

Microsoft Word 2003 ile makale yazarken bazen metinin line numbers/satır numaralarını koyduğunuzda metin ile arasının gereğinden açık olduğunu düşünüyorsanız bunu ayarlamak için

File/Page Setup/Layout/Line numbers/Add Line numbering/From text

Bu kutucuğa mesafeyi yazdığınızda istediğiniz ayarı yapmış olursunuz.

Bunca zamandır satır numarası kullanırım ama dikkat etmeyince bu ayarın Word'de olmadığını düşünmüştüm.

Pazartesi, Mayıs 31, 2010

Adobe Acrobat kullanımında PDF/A modunu iptal etmek

Adobe Acrobat kullanırken bazı dosyalar PDF/A modunda açılır bu modda açıldığında ise PDF üzerinde işaretleme, not alma mümkün değildir. Bunu kaldırmak için;

Edit> Preferences (veya Ctrl-K'ya basın)

Açılan preferences penceresinden

Documents > PDF/A view mode seçeneğinde only PDF/A documents seçeneğini never yapın.

Artık PDF/A dosyalarını da editleyebilirsiniz.

Cumartesi, Mayıs 29, 2010

IQUA BHS 306 Bluetooth kulaklık ile telefon eşleştirme

Iqua BHS 306 bluetooth telefon kulaklığı ile cep telefonunuzu eşleştirmeyi unuttuysanız işte numara;

Kulaklığı açarken açma kapama düğmesine bir süre basık tutmanız gerekiyor. Bu esnada kulaklık açılmasına rağmen açma kapama düğmesine basık tutmaya devam ederseniz ışığın farklı yandığını göreceksiniz. Bu aşamada cep telefonunuza etraftaki bluetooth cihazları aramasını söyleyin. Kulaklığınızı bulduğnda şifre isterse şifre olarak 0000 (4 adet sıfır) gireceksiniz.

Cuma, Mayıs 07, 2010

Litreyi nasıl yazarsınız büyük harf L ile mi küçük harf l ile mi?

Yönetici editörü olduğum Anatolian Journal of Obstetrics and Gynecology (www.AnJOG.com) dergisine gönderilen makaleleri incelerken ve yayına hazırlarken sık karşılaştığım bir soruna çözüm olarak aşağıdaki siteyi buldum


burada da anlatıldığı gibi litrenin bilinen sembolü küçük harf l şeklinde fakat bilgisayar ve elektronik dosyaların kağıdın yerini almasına bağlı olarak küçük l harfi ile sayı 1 ve büyük harf I birbirine karışmakta. Bu nedenle United States National Institute of Standards and Technology 1979 yılından beri litre sembolü için büyük harf L harfini önermekte. Bu öneri İngilitere ve İrlanda gibi ülkelerde sadece litrenin tek başına kullanıldığı 1 L gibi durumlarda kullanılırken (1 ml halen küçük harf ile yazılmakta) Amerika, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde ise her durumda 1 L, 1 mL gibi kullanılmaktadır.

Ben de Amerikan ekolünün tıp literatüründeki ağırlığını gözönünde bulundurarak (ve mantıklı gelmesi nedeniyle) artık 1 L, 1 mL, 1 mEq/L gibi hep büyük harf L'yi kullanma kararı aldım.

Not: Normal şartlarda sadece kişilerin isimleri nedeni ile adlandırılan birimlerin kısaltmaları büyük yazılır (Faraday F gibi)

Kaynaklar
1. http://en.allexperts.com/e/n/na/national_institute_of_standards_and_technology.htm

Cuma, Nisan 30, 2010

Microsoft Virtual PC 2007 ile fare integrasyonu sağlamak

Microsoft Virtual PC 2007 ile fare entegrasyonu/mouse integration sağlanması Windows 98 kullanımında çalışmamakta. Her ne kadar çok elzem bir özellik olmasa da Virtual PC kullanımını çok kolaylaştıran bu özelliğin neden gittiğini çözmüşler ve denediğimde tekrar çalıştığını görmek gerçekten güzel.

Bunun için;
File> Install or Update Virtual machine additions aktive ederek bu özelliği bilgisayara yükledikten sonra sırası ile şu değişiklikleri yapmak gerekiyor.

C:\Windows\system.ini dosyasını notepad ile açıp düzeltmeleri yaptıktan sonra kaydedeceksiniz.

Aşağıdaki satır [boot.description] kısmında ise bunu [boot] kısmına alın.
mouse.drv=hostmaus.drv

Eğer aşağıdaki satır [boot.description] kısmında ise bunu silin.
HOST.MOUSE.DRV=Microsoft Mouse

Aşağıdaki satırı [boot] kısmına ekleyin
HOST.MOUSE.DRV=mouse.drv

Eğer aşağıdaki satır [boot.description] kısmında yok ise ekleyin
mouse.drv=Standard Mouse

NOT. Değişiklikler tam olarak gösterildiği gibi yapılmalı aksi taktirde Windows çöküyor. Bu nedenle undo diskleri aktive etmenizi tavisye ederim bu durumda çökerse en azından durumu kurtarmak için safe mode ile açıp system.ini dosyasını edit etmeniz gerekmez direkt olarak undo diskleri iptal edersiniz.

Kaynak:

Pazar, Nisan 18, 2010

Microsoft Word 2003 sayfa köşelerinde kesme işaretleri görünüyor

Yakın zamanda aldığım Asus marka dizüstüne Microsoft word yüklediğimde sayfa kenarlarında kesme çizgileri (cropmarks) ve marjin çizgilerinin (margin marks) kesinlikle kaldırılamaması ilginçti. Her ne kadar bu çizgiler normalde Tools/options, Araçlar/seçenekler bölümünden kaldırılıp eklenebilse de bu durumda kesinlikle değiştirilemiyordu.

Kısa bir araştırmadan sonra problemin yüklenilen dil seçeneklerinde Taiwan, çin gibi uzakdoğu dillerinden herhangi birinin aktif olmasından kaynaklandığını öğrendim. Bu durumu iptal etmek için

Start/Programlar/Microsoft Office/Tools/Microsoft Office 2003 Language settings seçeneğinde karşınıza çıkan listeden uzakdoğu dillerinin hangileri varsa hepsini kaldırmanız gerekiyor. Tabii ki eğer MS Office programını Taiwan ve Çin gibi diller ile kullanıyorsanız o çizgilere katlanmanız gerekiyor.

Bu durum 2000-2003 tüm MS Word'leri etkiliyor.

Kaynak
http://support.microsoft.com/kb/839371

Pazar, Mart 21, 2010

Windows 7'de RSS ile internetten devamlı güncellenen masaüstü arkaplan resimleri

Windows 7'nin ilginç bir özelliği internetten bir resim arşivine RSS ile bağlanarak buradan aldığı resimler ile masaüstü arkaplan resminizi sizin belirleyeceğiniz aralıklar ile değiştirebiliyor. Bunun için aşağıdaki metni notepad'e kopyalayıp bing.theme uzantısı ile kaydedin.

[[Theme]
DisplayName=Bing

[Slideshow]
Interval=1800000
Shuffle=1
RssFeed=http://feeds.feedburner.com/bingimages

[Control Panel\Desktop]
TileWallpaper=0
WallpaperStyle=0
Pattern=

[Control Panel\Cursors]
AppStarting=%SystemRoot%\cursors\aero_working.ani
Arrow=%SystemRoot%\cursors\aero_arrow.cur
Crosshair=
Hand=%SystemRoot%\cursors\aero_link.cur
Help=%SystemRoot%\cursors\aero_helpsel.cur
IBeam=
No=%SystemRoot%\cursors\aero_unavail.cur
NWPen=%SystemRoot%\cursors\aero_pen.cur
SizeAll=%SystemRoot%\cursors\aero_move.cur
SizeNESW=%SystemRoot%\cursors\aero_nesw.cur
SizeNS=%SystemRoot%\cursors\aero_ns.cur
SizeNWSE=%SystemRoot%\cursors\aero_nwse.cur
SizeWE=%SystemRoot%\cursors\aero_ew.cur
UpArrow=%SystemRoot%\cursors\aero_up.cur
Wait=%SystemRoot%\cursors\aero_busy.ani
DefaultValue=Windows Aero
Link=

[VisualStyles]
Path=%SystemRoot%\resources\themes\Aero\Aero.msstyles
ColorStyle=NormalColor
Size=NormalSize
ColorizationColor=0X6B74B8FC
Transparency=1

[MasterThemeSelector]
MTSM=DABJDKT

Bu dosyaya iki tıkladığınızda size internetten devamlı içerik yüklemek isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Evet dediğinizde olay tamam.

Bu arada internetten gelen resimler Bing arama motorundaki arkaplan resimleri. Bunu kontrol eden satır şu;

RssFeed=http://feeds.feedburner.com/bingimages

Yukarıdaki metinde bu satırı değiştirerek başka kaynaklardan da resimler alabilirsiniz.

Kaynak
http://www.makeuseof.com/tag/how-to-set-a-bing-wallpaper-desktop-slideshow-in-windows-7/

Cumartesi, Mart 20, 2010

Windows 7'de taskbar ikonlarını değiştirmek

Windows 7 kullanırken en sevdiğim özellik yeni görev çubuğu/taskbar. İstediğiniz programı buraya çiviliyorsunuz/pin sonra her an elinizin altında hızlı bir şekilde ulaştığınız gibi küçük önizlemeler ile olaya hakim oluyorsunuz. Ama eğer bir şeyi taskbara çivilediyseniz onun ikonun güzel görünmesi iyi olur. Bunun için aşağıdaki klasöre gidip kısayolların simge resimlerini sağ tıklayarak değiştirebilirsiniz;

C:\Users\\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\TaskBar

Burada kullanıcı adı yerine kendi kullanıcı adınızı yazmanız gerekiyor.

Bu klasör çivilenmiş taskbar ikonlarının bulunduğu klasör...

Kaynak

Perşembe, Mart 18, 2010

Windows 7 her açılışta chkdsk yapıyor

Windows 7 her açılışta chkdsk yapıyor, bunu hibernate/hazırda beklet modunda yapmamasına rağmen aç/kapa veya restart/yeniden başlat yaptığında yapıyor.

Bununla ilgili bir çok yorum yapılmış, yorumların bir kısmı Avira Antivir programını suçlasa da hepsi bununla ilgili değil. Henüz tam bir çözüm yok gibi görünüyor. Ama şöyle geçici bir çözüm sunulmuş

1. Command prompt'u açın ve aşağıdakini yazarak chkdsk'in sonraki oturumda çalışmamasını sağlayın

chkntfs /x c:

2. Sonra aşağıdakini yazarak chkdsk'in 5 basamaklı esaslı bir kontrol yapmasını sağlayın ve bu genelde söylendiği üzere sorunu çözüyor

chkdsk /f /r c:

Kaynaklar;

Perşembe, Mart 11, 2010

Adobe Acrobat kendi kendine Deskewing, Rotate, and Decomposing pages yapıyorsa

Eğer Adobe Acrobat programınız kendi kendine devamlı olarak Deskewing, Rotate, and Decomposing pages yapıyorsa problem muhtemelen reading/okuma ayarları ile ilgili olmalı;

Bunu engellemek için;
Edit>Preferences:Reading diyalog penceresini aç.

Burada

"Reading order:Use reading order in raw print stream"
"Override the reading order in tagged documents" seçeneği seçili olsun
Page vs Document: Only read the currently visible pages
"confirm before tagging the documents" seçeneği seçili olmasın

ayarlarınızı bu şekilde yaptıktan sonra bir sorun olmaması gerekiyor.

Kaynak:

Pazartesi, Şubat 01, 2010

Windows 7'de açılırken yersiz çalışan chkdsk

Windows 7 hibernate/hazırda beklet yerine açılıp kapatılırken anlamsız bir şekilde chkdsk işlemini yerine getiriyor. Bunun nedeni bir süre araştırdıktan sonra bulduğum üzere Avira Antivir adlı ücretsiz antivirüs yazılımı.

AntiVir bence en iyi antivirüs yazılımlarından birisi. Özellikle Comodo Personal Firewall ile birlikte yüklendiğinde bilgisayar inanılmaz güvende oluyor.

Neyse sorunun henüz çözümü yok. Avira internet sitesinde bu sorunun farkında olduklarını ve kendilerinin bir çözüm ürettiğini Microsoft ile bağlantıda olduklarını ve yakın zamanda bir hotfix/sıcak yama çıkarılacağını söylediler. Windows'u bu şekilde kullanmanın henüz bir zararını görmedim buna rağmen ben sıkıntı duyarım diyorsanız Avast antivirüsü de deneyebilirsiniz. CNet.com Yorumlarına göre o da çok ama çok iyiymiş.

Kaynaklar:

Pazartesi, Ocak 11, 2010

Windows 7 Birlikte aç menüsünden program silmek

Windows 7'de (aynı diğer Windowslarda olduğu gibi) basit bir şekilde boş bulunup veya mecbur kalıp bir dosyayı başka bir program ile aç dediğinizde ne yazık ki Windows bunu unutmuyor. Aslında bu güzel bir özellik ve daha sonra aynı dosyayı açmak istediğinizde uygun seçenekler sunulabiliyor. Bu sistem ile ilgili en önemli problem bu oluşan yanlış ilişkilendirmeler/associations sonradan basit bir şekilde değiştirilemiyor.

Windows 7'de oluşan file associations sonucu birlikte aç/open with menüsündeki belli bir dosya için girdiyi değiştirmek için o dosya ile ilgili (uzantısı) registry değiştirmek gerekiyor. Bunun için

Windows > Run > Regedit

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Explorer\FileExts\.extension\OpenWithList

Bu listedekileri sildiğinizde karşılık gelen programlar open with menüsünden silinmiş olur. Eğer silmek yerine MFUlist girdisindeki harflerin sırasını değiştirirseniz bu dosyayı açan programların önceliklerini değiştirmiş olursunuz.

Kaynak

Windows 7 sağ tık context menü kayboldu

Bazı durumlarda Windows 7 sağ tık ile context menü kaybolabiliyor. Aslında bununla ilgili bir çok internet bilgisi bulabilmeme rağmen ben yakın zamana kadar bir çare bulamamıştım. Ama sonradan fark ettim ki bir klasöre C:\users\... gibi gidersen (yani roottan itibaren) right click context menü çalışıyor. Ama Shell folder ile yani windows explorerda mydocuments aracılığı ile gidersen çalışmıyor.

Bunun üzerine bir çok deneme sonunda ShelToys programını bulup yükledim bu da derdime çare olmadığı gibi program ile gelen uzantıları değiştir utilitileri vs de çalışmadı.

En sonunda buldun! Bir ara yüklediğim dosya isim değiştirme utilitisi Ken's rename adlı yazılımın shell extension uzantısı buna neden oluyor. Şimdi Ken's rename programını açıp Tools>Options>Integrate with browser seçeneğini iptal ettiğimde hem right click context menü çalışır hale geldi hem de ShellToys eklentileri...

Sağ tıklama menüleri vs ile ilgili kaynaklar ve ShellEx programcığı;

Cumartesi, Ocak 09, 2010

Windows 7 Aeropeek gecikme zamanını ayarlama

Windows 7'inin en beğenilen özelliklerinden AeroPeek yani görevçubuğu/taskbar ikonlarının üzerinde biraz beklediğinizde pencerelerin küçük versiyonlarını görmenize yarayan özellik. Normalde yarım saniye bekleme veya tıklama sonrasında aktif hale gelen bu özelliğin başlama süresinin yarım saniyeden daha kısa bir süreye indirebilirsiniz (uzatmak da mümkün ama genellikle kısaltmak isteneceğini düşünüyorum).

Bunun için;
regedit'i açın (windows düğmesi > Run > Regedit)

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

anahtarını açın ve

DesktopLivePreviewHoverTime

(Eğer listede yok ise aynı isimde bir dword oluşturun...)

anahtarına iki tıkalyıp bunun ondalık/decimal değerini ayarlayın. Bu milisaniye cinsinden olduğu için 1000 = 1 saniye, 500= yarım saniye şeklinde.

Yeni ayarın aktif olması için log off sonrası yeniden giriş yapmanız veya windows'u açıp kapatmanız gerekir.

Kaynaklar;
1. http://www.howtogeek.com/howto/5473/make-aero-peek-display-instantly-or-disable-it-in-windows-7/