Çarşamba, Eylül 02, 2009

Compiz efektlerini GMA x3100 ekran kartı ile birlikte çalıştırmak

Yeni hazırladığım kendime özgü Ubuntu sürümünü MSI MegaBook (12" küçük bir dizüstü)'ne yükledikten sonra Compiz efektlerinin çalışmadığını gördüm. Compiz menüsü vardı ama

System > Preferences > Appearance > Visual Effects tabında Extra seçeneğini aktifleştirmeye çalışıldığında bu başarısız oluyor.

Kısa bir araştırmadan sonra Compiz programının Intel Graphics Media Accelerator (GMA) x3100 ekran kartından (bu ekran kartı sürücüleri X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver olarak geçiyor) nefret ettiğini öğrendim (1). Bu ekran kartı karalistede (blacklist) olduğu için özel efektleri açamıyorsunuz . Bunun için yapmanız gereken, Compiz açılırken ekran kartını kontrol etmesini kapatmanız (skip check). Bunun için;

sudo gedit .config/compiz/compiz-manager

Bu dosya yoksa bile sorun yok boş bir pencere açılacaktır. Bu pencereye şu satırı yazıp kaydettiğinizde ve efektleri yukarıdaki gibi çalıştırdığınızda daha mutlu bir insan olabilirsiniz.

SKIP_CHECKS=yes

Fakat bu da yetmeyebiliyor. Benim bilgisayarımda önceden NVidia grafik sürücüsü yüklüydü ve Linux'u başka bir bilgisayara transfer etmiştim. Bu yeni bilgisayarda eğer başka bir ekran kartı var ise bu eski ekran kartını da Synaptic Package Manager kullanarak kaldırmanız gerekiyor.

Kaynaklar
1. http://osnovice.blogspot.com/2007/10/first-experience-with-ubuntu-710-gutsy.html

Hiç yorum yok: