Cumartesi, Mart 23, 2013

TP-Link TL-WR741ND Rotuer ile WDS Network Bridge ile kablosuz ağı genişletme

Ne yazık ki günümüzde apartmanda her dairede bulunan kablosuz ağlar nedeniyle ve araya giren kablosuz telefonlar ve diğer elektronik aletler sayesinde satılan modemlerin hiç birinin kapsama alanı söylendiği gibi 50 metre değil özellikle araya duvarların da girdiği durumlarda üçüncü odada neredeyse hiç çekmemeye başlıyor. Bu nedenle arkadaşlar eğer mümkün ise modem/router vs alırken anteni değişebilen modelleri tercih edin ki sonradan daha güçlü antenler takarak kapsama alanını genişletebilesiniz. Ama benim olduğu gibi kablonet ile birlikte gelen NetMaster modem kullanmak zorunda kalırsanız ne yazık ki bu şansınız yok (bu arada her ne kadar ADSL modemler kadar çeşitli olmasalar da kablomodemler çok daha kaliteli ve stabil. Bir Türk markası olan NetMaster ise tek kelime ile mükemmel bir modem. Neredeyse sıfır kilitlenme oranı, üzerinde açma kapama düğmesi, küçük de olsa iki adet anteni ile geniş kapsama alanı, tek tuşla kablosuz ağı modemi kapatmadan kapatma imkanı, üzerinde 4 port router ile 4 adet kablolu cihazı takabilme, hem dik hem de yatay kullanabilme gibi bir çok özelliği ile ideal bir modemdir).

Neyse NetMaster modemin anteni sabit ben de evin üst katına kablosuz ağ genişletici/wireless extender kurmak istedim. Bunun için çok ama çok uygun fiyatlı ve mükemmel yazılımı ile çok fazla seçenek sunan, anteni güçlü (hatta çıkabilen) TP-Link TL-WR741ND modelini tavsiye ederim (http://www.tp-link.us/products/details/?model=TL-WR741ND#over). Bu modelin fiyatı olağanüstü uygun (ben 40 TL'ye aldım), anteni çıkabiliyor ama çıkmasına gerek yok çünkü güçlü bir anteni var (5dbi), açma kapama düğmesi mevcut, ışıkları güzel rahatsız etmiyor, kullanım klavuzunda Türkçe kısmı var vs. Neyse bu mükemmel router ile kablosuz ağınızı bir üst kata kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Firmware sürümü 3.14'de WDS yani ağ köprüsü/network bridge yaparak her türlü ağı genişletebilirsiniz.

WDS Network Bridige mi yoksa repeater/tekrarlayıcı mı?

Ben daha önce kullandığım ve tam olarak bir türlü stabil çalışmayan (hiç bir modunu ne repeater ne de bridge) Dlink DWL-900AP+ adlı access pointte repeater kullandım. TP-Linkte repeater seçeneğini bulamadım ama şöyle açıklayım repeater'ı ayarladığınızda windowsta ağları bul dediğinizde repeater/tekrarlayıcı olarak kullandığınız access point/erişim noktasını ağlar arasında göremiyorsunuz. Bunun nedeni o sadece sizin seçtiğiniz ağı genişletmek için kullanıyor kendini ve siz sadece genişlemiş tek bir ağ görüyorsunuz. Bunun dezavantajı ağ hızı yarıya düşüyor ve kullandığınız esas modem ne ise onun özellikleri dışında birşey eklenmiyor.

WDS Bridge/Ağ köprüsü yaptığınızda ise ikinci cihazı ki bizim örneğimizde TP-Link TL-WR741ND'i ayrı bir ağ olarak görüyorsunuz ve buna bağlanıyorsunuz (bu da demektir ki bu ağdakiler bu cihazın hızı ile birbirlerine bağlılar, internet hızı ise repeater ile modem arasındaki hız ile ilişkili vs.) Ayrıca bu bridge olarak kullandığım TP-Link TL-WR741ND üzerindeki 4 port router ile üst katta isterseniz ayrı bir kablolu internet ağı da kurmak mümkün (mesela network printer veya bridge yanına konulacak ayrı bir masaüstü ile kablolu ethernet vs gibi). Örneğin esas modemi kapattığınızda üst kattaki cihazların interneti gider ama kendi aralarında hala ağ ile bağlıdırlar ki bu NAS veya network printer kullanıyorsanız iyi bir şey.

Neyse bu şekilde bir niyet ile WDS Network Bridge ayarlarını yapmaya çalıştım ama her zamanki gibi ilk denemelerde olmadı ve bir gün ara sonra tekrar denediğimde başardım. Sizlerin benim harcadığım vakti harcamanızı istemediğim için size püf noktalarından bahstemek istiyorum (aynı zamanda bu ayarları unutma potansiyeli olan gelecekteki kendime!!)

TP-Link TL-WR741ND ile WDS Bridge Network Köprüsü oluşturma
1. Herhangi bir CD vs kullanmanıza gerek yok. Cihazını fişe takın ve açma düğmesine basarak açın. Biraz bekledikten sonra cihazın üzerinde çalışma ışığı ve kablosuz ağ ışığını göreceksiniz.

2A. Bilgisayarınızdan kablosuz ağ ile bağlanmak isterseniz, kablosuz ağlar içinde "TP-LINK_7C56C4" gibi bir şey göreceksiniz. Bu ağa bağlanıp  192.168.0.1 yazarak TP-Link TL-WR741ND menüsüne girebilirsiniz. Kablosuz ile girerken kablolunun aksine sizden şifre ister ki bu kullanıcı adı admin, şifre admin şeklinde...

2B. Kablo ile  TP-Link TL-WR741ND router üzerindeki sarı 4 porttan birine bilgisayarınıza ethernet bağlayabilirsiniz. Bu durumda şifre gerekmeden direkt olarak TP-Link menüsüne girebilirsiniz.

2C. Eğer kullandığınız esas modemin IP adresi de 192.168.0.1 ise karışıklık olmasın diye 192.168.0.1 olarak girdiğiniz ve henüz ana modemi bağlamadığınız için sorun olmayan TP-Link TL-WR741ND adesini 192.168.0.2 olarak değiştirin. Bundan sonra aşağıdaki işlemleri yapmak için 192.168.0.2 yazarak TP-Link TL-WR741ND menüsüne gireceksiniz (esas modem ile bağlantı sonrası da TP-Link TL-WR741ND için 192.168.0.2, esas modem için 192.168.0.1 kullanmak daha faydalı olacaktır).

3.Burada Wireless > Wireless settings ile SSD to be bridged kısmına eklemek için "Survey" düğmesine tıklayarak genişletmek istediğiniz modem ağını girin benimkinde NetMASTER Uydunet-8DB6" gibi bir şey yazıyordu cihaz otomatik olarak BSSID(to be bridged) kısmına modeminizin MAC adresini yazacak ve kanal vs ayarlayacaktır.

4. Key type kısmına esas modeminizde kullandığınız şifreleme yöntemini yazın benimkinde WPA-PSK/WPA2-PSK idi. Altında password kısmına ise modeminizin kablosuz ağında kullandığınız şifreyi yazacaksınız.

5. Wireless Security kısmına ise bu ikinci TP-Link TL-WR741ND ağı için istediğiniz şifre türü ve şifreleri yazın (ben birinci ağ için kullandıklarımın aynısını yazdım ama bunlar farklı olabilir).

6. Bütün bunlardan sonra bile internete giremediğinizi fark edeceksiniz bunun sebebi DHCP ayarları yani internete girmek için TP-Link TL-WR741ND router ayarları otomatik almıyor. Bu ayarlar için DHCP menüsünden DHCP Settins seçip

Default Gateway: 192.168.0.1
Default Domain: 255.255.255.0
Primary DNS: 8.8.8.8
Secondary DNS: 8.8.4.4
 şeklinde ayarlamalısınız. Bu değerleri modeminize göre değişebiliceği için modeminizden bakabilirsiniz. Benim yukarıdaki DNS IP adresleri Google için kullanılanlar bunları değiştirmeden aynen kullanabilirsiniz (ben bunları tavsiye ederim).

Ve artık iki katta iki ayrı network ve her ikisinde de internetiniz hazır ve de nazır olmalı...

Not: Eğer cihazınızın Firmware eski ise güncellemelisiniz, bunu yapmak istemeyip üstüne de çok daha fazla menü ve seçenekler eklemek isterseniz Gargoyle Firmware (http://www.gargoyle-router.com/) ile cihazı bambaşka bir hale getirebilirsiniz (ama ben bunu denemedim).

Kaynaklar
Aşağıdaki kaynaklar yukarıdaki bilgileri aldığım kaynaklar değil bunlar eski Firmware cihazları olup yukarıdaki gibi bridge yapamadığı için Gorgoyle Firmware kullanan ve bunu öneren kaynaklar)
1. http://blog.famzah.net/2012/01/22/using-tp-link-tl-wr741nd-as-a-wireless-bridge-wds/
2. http://mynewn95.blogspot.com/2012/07/using-tp-link-tl-wr741nd-as-wireless.html