Pazartesi, Kasım 30, 2009

Adobe Acrobat kendi kendine 'reading untagging document' penceresini açıyorsa...

Adobe Acrobat 9'da bazı dosyalarda erişilebilirlik/accesibility özelliği olarak 'reading untagged document' seçeneği otomatik olarak açılabiliyor. Bu durumda her seferinde bu pencereyi cancel/vazgeç ile kapatmak zorunda kalıyorsanız iki şekilde bu durumdan kurtulabilirsiniz;

C:\Program Files\Adobe\Acrobat 9.0\Acrobat\plug_ins klasöründe

ReadOutLoud.api veya
Accesibility.api dosyalarının ismini değiştirerek Acrobatın bu özellikleri komple iptal edebilirsiniz.

Bazı durumlarda ise Windows'un accesibility seçeneklerini iptal etmeniz bu sıkıcı uyarıyı almanızı engelleyebilir.

Bende tam olarak işe yarayan isim değiştirme oldu.

NOT: Önceki Acrobat sürümlerinin aksine Acrobat 9'da erişilebilirlik özellikleri View>read out loud menüsü ile kapatılamadığı gibi Edit>Preferences>reading seçenekleri de bir işe yaramıyor.

Kaynaklar:

Pazar, Kasım 29, 2009

Windows 7'de masaüstü arkaplan resimleri için kullanılan klasör listesinde eski yerlerin silinmesi

Windows 7'de (Vista'da da durum aynı) Desktop "Wallpaper location history" menüsünün siz sağdan soldan farklı klasörleri kullandıkça genişlediğini windowsun da bu yerleşkeleri unutmadığını görürsünüz. Bu listeyi silmek ne yazık ki registry ile oynamadan mümkün değil.

Bunun için

windows start düğmesi > arama satırını regedit yazın ve entera basın > registry editor açılacaktır

Burada

HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Wallpapers \ Images

ile gittiğini registry kayıtların ID0 ile ID 9 arasında numaralandırılmış liste göreceksiniz. Bu registry kayıtlarını sildiğinizde listeye yeni eklenen elemanları silmiş olursunuz.

Kaynaklar

Pazartesi, Kasım 09, 2009

LCD monitör temizliği genel prensipler

LCD monitörler dizüstülerin ve artık masaüstülerin en önemli bileşeni. Masaüstü bilgisayarlarda artık bilgisayarın kendisinden daha uzun ömürlü olmaları nedeni ile de özellikle iyi bakılması gereken parçalar!

Bunlar toz ve lekeler ile kirlenebiliyor temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler;

1. Camı silerken kolaylıkla çizilmesine neden olabilir veya piksellerin ölmesine neden olabilirsiniz. Bunun için herhangi bir şekilde kağıt havlu, yüz havlusu vs kullanmamalısınız. Bunun yerine eski fanila veya pamuk mendiller işinizi görecektir.

2. Kumaşı sadece su ile ıslak hissedilecek şekilde ıslatarak temizlik yapabilirsiniz, kesinlikle çok ıslak olmamalı. Su olarak distile su tercih edilmeli. Şebeke suyu veya maden suyu gibi iyon içeriği fazla olan sular kullanılmamalıdır. Bir diğer yöntem de bu suyu alkol ile karıştırarak dilue alkol solüsyonu ile temizlemektir. Alkol olarak etil alkol (içilen alkol) değil isopropil alkol (hastanelerde kan alırken silmek için kullanılan içilmeyen alkol) tercih edilmeli ve alkol oranı kesinlikle %50'den fazla olmamalıdır. Sıvılar sadece pamuklu beze dökülmeli kesinlikle ekrana direkt sıkılmamalıdır. Bu şekilde alkollü temizlik yapılacaksa ayda birden daha sık temizlik aşınma problemleri nedeni ile önerilmez.

3. Normal CRT monitörler için hazırlanmış temizlik solüsyonları veya spreyler LCD monitörlerin temizliğinde kullanılmamalıdır. Islak mendiller alkol içersin içermesin kesinlikle temizlik için kullanılmamalıdır. Cep telefonu temizliği için üretilmiş bezler kesinlikle kullanılmamalıdır. İçinde amonyak içeren hiç bir sıvı kullanılmamalıdır.

Kaynaklar

Cumartesi, Kasım 07, 2009

Windows 7'de desktop ikonları görülmüyor

Windows 7 kullanırken masaüstünde hiç ikon görmediğinizi ve yerine getiremediğiniz farkettiyseniz çözüm basit,

masaüstüne sağ tıkayıp > görünüm > masaüstü ikonlarını göster'i
right click on desktop > view > desktop icons

seçerseniz sorun çözülmüş olur.

Kaynak:

Pazar, Kasım 01, 2009

Windows 7 yükledikten sonra GRUB'u tekrar aktive etmek

Tabii ki Windows'un Linux ile iyi geçinmesi söz konusu değil. Eğer Windows yüklü bir bilgisayara partition açıp bir Linux yüklerseniz Linux saygılı bir şekilde Windows ve diğer işletim sistemlerini görür ve onları bozmadan GRUB'a dahil eder ve siz de ilk açılışta istediğiniz işletim sistemini yüklersiniz.

Bu nedenle ilk yüklenilen bilgisayarlarda her zaman linux'u en son yüklemeniz kolaylık olacaktır.

Ama bazen sonradan bir Windows yüklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda Windows linuxa ait grubun MBR (Mater Boot Record) vs hepsini silecek ve artık çalışan tek windows yüklü partition olacaktır.

GRUB'u tekrar aktive etmek için ihtiyacınız olan şey herhangi bir linux live cd'si ile bilgisayarınızı açmanız (örneğin ubuntu için)

Sudo grub
(sizden root olarak şifre isteyecektir)
root (hdx, y)
(buraya yazacağınız root (hd0,1) gibi bir şey olacaktır. Bu grub dosyalarının yerini bildirmek için söylediğimiz bir şey. Bildiğiniz gibi hard diskinizde grub dosyaları linuxu yüklediğiniz partisyonlarda olacaktır. Yine de nerede olduğunu bilmiyorsanız bulmak için bunun yerine

find /boot/grub/stage1

yazarak devam edebilirsiniz.

sonra grubu tekrar yüklemek için
setup (hd0)
(bu da ilk hard diskin MBR'sine yükle demek oluyor. HDD'ler bildiğiniz gibi 0'dan başlayarak numaralandırılıyor)

Sonuç olarak;
sudo grub
root (hd0,1)
setup (hd0)
quit


gibi bir şey yazacaksınız.
Eğer ubuntu dışında bir şey kullanıyorsanız sudo grub yerine root olarak terminali çalıştırıp grub yazmanız yeterli olur.

Kaynaklar;

Pazar, Ekim 04, 2009

Adobe Acrobat Word 2003 dosyalarını pdf formatına çevirirken linklerin ve internet adreslerinin başına 0H gibi harfler getiriyor

Adobe Acrobat'ın Word plugin fonksiyonunu kullanırken print driver/yazıcı sürücüsünün kullanımında karşınıza çıkmayan bir problem ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle, field/alan seçeneğini kullandığınız internet adresleri ve linklerin başına orjinal Word dosyasında olmamasına rağmen 0H veya H gibi harflerin gelmesi olabiliyor. Bu durumu Microsoft Office 2003 ve 2007'de ve Adobe Acrobat 8 ve 9'da gördüm.

PDF conversion settings dialog kutusundan Word > Abobe PDF> Change conversion settings > Settings > Add links seçeneğini iptal etmeniz gerekiyor.

Perşembe, Eylül 24, 2009

Microsoft Word yazıtiplerini eksik gösteriyor ya da hiç göstermiyor

Microsoft word 2002 ve 2003 (hatta 2007) kullanıcılarının karşılaştığı bir sorun olarak yazı tipi listesinde görülen yazı tipleri eksik görülebildiği gibi isimlerinin görülmemesi, hiç görülmemesi gibi durumlar ile karşılabilmekte. Microsoft'un resmi açıklamasına göre bu bug kabul edilmiş ve nedeninin çok fazla yazı tipi yüklenmesi olarak gösterilmiş (her ne kadar Word belli sayıda yazı tipini gösterebilir dense de tam sayı verilmemiş ve sayının fontların isim uzunlukları gibi faktörlerin toplam sayıyı etkilediğinden bahsedilmiş).

Sonuç olarak böyle bir durum ile karşılaştığınızda yapabilecekleriniz aşağıda özetlenmiş;
http://support.microsoft.com/kb/918789
http://support.microsoft.com/kb/276515

eğer font sayısının azaltılması gibi bahsedilen bu yöntemler işe yaramaz ise (ben de yaramadı, özellikle otf fontların bir kısmı göstermediğini gördüm). Word'ün tüm font tiplerini yazı tipi örnekleri ile göstermek yerine liste olarak isimleri ile göstermesini sağlayarak durumu çözdüm. Bunun için Word>Tools> Customize> List font names in their font seçeneğini inaktif hale getirin. Bu şekilde fontların görüntülenmesi de çok hızlandığı gibi artık 'istediğiniz kadar' font ekleyebilirsiniz.

Cumartesi, Eylül 19, 2009

Adobe updater/Adobe güncelleyici nasıl iptal edilir

Not: Bu daha önce bildirdiğim bir bilginin güncellemesi

Adobe programları ile birlikte size sorulmadan yüklenen ve internete bağlanarak yine size sormadan güncellemeleri yükleyen bir programdır (neyse ki güncellemeleri size sormadan yüklemiyor!)

Bu programı iptal etmek için:
Adobe tarafından sunulan resmi çözüm:
http://kb2.adobe.com/cps/402/kb402251.html

Bir diğer çözüm:
http://www.evrim-sen.com/html/disable-adobe-updater.htm

Başka bir çözüm ise updater'ı klasörü ile komple silmek (bence yapmayın) veya klasörün ismini değiştirin örneğin updater5 veya updater6 olan klasör ismini updater-yedek diye değiştirin. Bu şekilde gerçekten ihtiyaç duyduğunuzda ismini tekrar eski haline getirebilirsiniz. Silebileceğiniz klasör isimleri;
C:\Program Files\Common Files\Adobe\Updater6 (bu CS4 sürümleri için)
C:\Program Files\Common Files\Adobe\Updater5 (bu da CS3 sürümleri için)

Eğer bu klasörleri silemez veya isimlerini değiştiremezseniz (başka bir program kullandığı için) içindeki iki adet exe dosyasını silebilir veya ismini değiştirebilirsiniz.

Eğer hem CS4 hem de CS3 sürümleri varsa her ikisi de hard diskinizde var demektir (örneğin Acrobat CS4 ile PhotoShop CS3 gibi). Bu durumda ikisini de uçurun...

Perşembe, Eylül 03, 2009

Linux/Ubuntu ortamında bir dosyanın md5 kodunu kontrol etme

Linux/ubuntu ortamında yüklediğiniz bir dosyanın doğru olarak eksiksiz bir şekilde yüklendiğini kontrol etmek için kullanılan yöntemlerden birisi md5 toplamıdır. Bunun için;

1. Her linux kendi md5 denetim programına sahiptir. Bu dosyanın bulunduğu klasörde terminal penceresini açın ve aşağıdaki komutu yazdığınızda size md5 toplamı iletilir (1);

md5sum dosyaadı

Aynı zamanda eğer dosyayı Firefox kullanarak indirdiyseniz iki ayrı yöntem daha var;

2. Firefox'un kendi Download manager'ini kullanıyorsanız bunun için "md5 reborned hasher" (2) eklentisini indirebilirsiniz.

3. Down Them All Download manager eklentisini kullanıyorsanız bu programın kendi md5 kontrol sistemini kullanabilirsiniz (bu arada Down Them All yüklemeden Firefox kullanıyorsanız çok şey kaçırıyorsunuz) (3).

Kaynaklar
1. http://www.electrictoolbox.com/article/linux-unix-bsd/howto-check-md5-file/
2. https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/12335
3. http://www.downthemall.net/

Çarşamba, Eylül 02, 2009

Compiz efektlerini GMA x3100 ekran kartı ile birlikte çalıştırmak

Yeni hazırladığım kendime özgü Ubuntu sürümünü MSI MegaBook (12" küçük bir dizüstü)'ne yükledikten sonra Compiz efektlerinin çalışmadığını gördüm. Compiz menüsü vardı ama

System > Preferences > Appearance > Visual Effects tabında Extra seçeneğini aktifleştirmeye çalışıldığında bu başarısız oluyor.

Kısa bir araştırmadan sonra Compiz programının Intel Graphics Media Accelerator (GMA) x3100 ekran kartından (bu ekran kartı sürücüleri X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver olarak geçiyor) nefret ettiğini öğrendim (1). Bu ekran kartı karalistede (blacklist) olduğu için özel efektleri açamıyorsunuz . Bunun için yapmanız gereken, Compiz açılırken ekran kartını kontrol etmesini kapatmanız (skip check). Bunun için;

sudo gedit .config/compiz/compiz-manager

Bu dosya yoksa bile sorun yok boş bir pencere açılacaktır. Bu pencereye şu satırı yazıp kaydettiğinizde ve efektleri yukarıdaki gibi çalıştırdığınızda daha mutlu bir insan olabilirsiniz.

SKIP_CHECKS=yes

Fakat bu da yetmeyebiliyor. Benim bilgisayarımda önceden NVidia grafik sürücüsü yüklüydü ve Linux'u başka bir bilgisayara transfer etmiştim. Bu yeni bilgisayarda eğer başka bir ekran kartı var ise bu eski ekran kartını da Synaptic Package Manager kullanarak kaldırmanız gerekiyor.

Kaynaklar
1. http://osnovice.blogspot.com/2007/10/first-experience-with-ubuntu-710-gutsy.html

Pazartesi, Ağustos 31, 2009

Ubuntu ile dosya tarayıcısında o andaki dizinde terminal penceresi açma

Bu özellik çok güzel bir özellikle ve Synaptic Package Manager'dan "nautilus-open-terminal" yüklenerek kullanılabiliyor. Ama varsayılan standart yüklemede bu özellik yok...

Compiz efektlerinde açık olan tüm pencerelerin ekrana yayılması

Linux'da Compiz kullanarak aktif olan masaüstündeki tüm pencerelerin küçülerek ekrana yayılmasını sağlayan Scale/Ölçek özelliğidir. Scale özelliğini aktif hale getirdikten sonra istediğiniz bir klavye, mouse veya ekran köşesi özelliğini aktif hale getirerek bu özelliği kullanabilirsiniz.

Çarşamba, Ağustos 26, 2009

Ubuntu ile Compiz efektlerinin açılması

Ubuntu 9.04'de Compiz fusion efektlerini otomatik olarak açmak için ilk önce ekran kartı sürücülerini aktif hale getirmelisiniz. Bunun için System > Administration > Hardware drivers bölümünde sürücüleri yükledikten sonra,

System > Preferences > Appearance > Visual effects > Extra bölümünü seçmelisiniz.

Eğer bunlar bana yetmez Compiz fusion bana ne verdiyse hepsini denemek görmek ve olağanüstü bir masaüstü görmek istiyorum derseniz Emerald Compiz Fusion ayar aracını yükleyebilirsiniz. Bunun için terminal penceresinde;

sudo apt-get install emerald compizconfig-settings-manager

Emerald hakkında daha detaylı bilgiler için: http://www.arsgeek.com/2007/10/18/how-to-turn-on-compiz-fusion-and-get-great-custom-effects-in-ubuntus-gutsy-gibbon/

yazmanız yeterli.

Ubuntu 9.04 ve Windows XP Dual Boot Problem Autochk not found

Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalobe) yükledikten sonra Windows XP seçeneğini Grub loader Autochk not found hatası vermeye başlıyor ve sistem açılmıyor. Grub kullanarak Ubuntuyu açabilmeme rağmen mevcut ayarlar ile Windows sistemleri açılamıyor. Bunun nedeni birden fazla Windows XP yüklemek istemem aslında. Eğer hard diskinizde üç adet partisyon yapıp bunlara sırası ile iki adet Windows XP ve bir adet ubuntu yüklerseniz papazı bulabilirsiniz. Bunun nedeni Windows XP'yi birinci partisyona yüklediniz ve ikinci partisyona diğer XP yüklerken birinci partisyonu saklayıp (hide edip) ikinci partisyonu aktive hale getirmezseniz ikinci XP'nin de yükleyicisi (loader) birinci partisyona yüklenebiliyor... Saçma ama bunu önlemek için partisyonu saklayıp diğer XP'yi sonra yükleyip sonra da bu partisyonu da saklayıp üçüncü partisyona Ubuntu yüklediğinizde Ubuntu ile birlikte gelen Grub bunları unhide etmediği için (aslında yapabilir ama kendi otomatik ayarları ile yapamıyor...) bu XPlerin herhangi birini Grub ekranında seçtiğinizde Autochk not found skipped diyor ama tabii ki işletim sisteminin de geri kalanını bulamadığı için gümlüyorsunuz. Bunu engellemek için Grub ayarlarını Ubuntu içinden doğru bir şekilde yapabilirsiniz;

1. Grub ayar dosyasını açın (menu.lst)
sudo gedit /boot/grub/menu.lst

2. Bu dosyada aşağıdaki gibi kendiliğinden ayarı yapılmış olan ayalara

# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda2
title Microsoft Windows XP Professional
rootnoverify (hd0,1)
savedefault
makeactive
chainloader +1


Aşağıdaki gibi unhide seçeneğini eklmeniz gerekir

# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda2
title Microsoft Windows XP Professional
rootnoverify (hd0,1)
unhide (hd0,1)
savedefault
makeactive
chainloader +1
Bunu diğer partisyonlara da eklediğinizde probleminiz kalmaz.

Pazar, Ağustos 16, 2009

NAS üzerinden media streaming yapmak için

Yeni aldığınız bir NAS (Network-attached storage) ya da Lan Drive üzerindeki film dosyalarını kullandığınız bilgisayara yükleme veya kopyalama yapmadan direkt olduğu yerden göstermek için "media streaming" özelliği kullanabilirsiniz.
Benim yeni aldığım NAS üzerindeki dosyaları bu cihazın media streaming özelliğini aktive ederek kullanmaya çalışırken (bunu Media Player Classic) kullanarak yapmaya çalışmıştım. Bunun hiç gerekli olmadığını buldum tek ihtiyacınız olan VLC Player. VLC player'ın Türkçe sürümü de var. Burada File/Dosya menüsü > Open Network stream seçeneği ile ağ sürücüsünde bir klasör gösterdiğinizde kullandığınız NAS ne olursa olsun istediğinizi elde ediyorsunuz. Bu arada VLC player gerçekten çok keliteli ve hızlı bir medya gösterici ve artık herhalde onu kullanacağım.
Bu arada VLC player'ı bilgisayarınıza yüklemenize gerek yok. Direk olarak VLC Player Portable sürümünü indirip herhangi bir klasöre kopyaladığınızda işiniz bitmiş oluyor.
Tek kelime ile VLC player mükemmel. Oluşturduğunuz VLC klasörünü istediğiniz bilgisayara yükleme/install gerekmeden kopyalayarak dünya üzerindeki hemen hem bütün film dosya türlerini oynatabilen ve alt yazıları gösterebilen bir medya oynatıcınız oluyor.

Pazartesi, Ağustos 10, 2009

Mercury Mail Server ile devamlı Blacklisted olmayı nasıl engelleriz?

Eğer Mercury ile çalışan bir eposta sunucunuz varsa ve devamlı olarak karalisteye alınıyorsanız/blacklisted oluyorsanız (bunu spamhaus.org gibi sitelerden kontrol edebilirsiniz) bu siteler çok mail gönderiyorsunuz diye sizi listeye almazlar. Genellikle en sık nedenlerden birisi mail ayarlarınızın localhost olarak yapılmasıdır. Buraya tam olarak olması gereken mail.deneme.com gibi tam bir adres girmeniz gereklidir.

Cumartesi, Temmuz 25, 2009

IQUA BHS 603 bluetooth kulaklığı telefona bağlamak

Iqua BHS-603 kulaklığın kullanım klavuzunu kaybettiyseniz ve başka bir telefona nasıl bağlanacağını unuttuysanız (en azından ben unuttum) çünkü bendeki Nokia E61i ile eşleyeli bir buçuk yıl oldu. Neyse şimdi buldum;
Kulaklığı açtıktan sonra telefon yeni cihaz ararken ses açma ve kapama düğmelerine aynı anda basmanız gerekiyor...

Çarşamba, Temmuz 22, 2009

Chrome veya Firefox ile Flash videolarda ses yok!

Her ne kadar her ikisini de kendi kendini güncelleyecek şekilde ayarlamış olsam da son iki gündür hiç sevmediğim internet explorer'ı açmak zorunda kalıyordum çünkü flash movielerin sesi yoktu. Problemin nedeninin bir iki internet araştırması sonucu Flash eklentisinde olduğunu buldum. Muhtemelen güncellenen iki browser ile Flash uyumlu değildi (internet explorer'ın güncellemesi benim bilgisayarda kapalı olduğu için o çalışıyordu). Neyse sonuç olarak Adobe.com hemen ilk sayfasında Adobe Flash yükleye tıklayıp Flash eklentisini tekrar yükleyince sorun çözüldü...