Pazar, Ekim 28, 2012

Windows 7 ve dosya ilişkileri

Windows 7 kullanırken bir dosya türünü bir program ile açmaya ayarladıysanız bunu başka bir program ile değiştirebilirsiniz ama Windows bu ilişkiyi herhangi bir şekilde unutmuyor. Bu assosiasyonları düzenlemek de oldukça zor olabiliyor. Bunu yapmak için en kesin yol;

Örneğin Windows 7'ye .doc uzantısını unutmasını sağlayacaksınız;

Başla/start düğmesine basıp arama yerine regedit yazıp entera basın (kullanıcı olarak administrator/yönetici olmanız gerekiyor) (veya windows + R tuşlarına basabilir ve çıkan pencereye regedit yazabilirsiniz.)


1. Yandaki menüde şuraya gideceksiniz
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\
Burada .doc isimli ağacı/tree tamamen sileceksiniz
2. Ardından yine yandaki menüde
HKEY_CLASSES_ROOT\
.doc ağacını olduğu gibi sileceksiniz
varsa doc_auto_file'ı da sileceksiniz.

Artık windows bu asosiasyonu unutmuş olacak.

NOT: Ben bunu şu amaçla kullandım, yeni bilgisayara Microsoft Office 2003 yükleyip sonra da kendi ile birlikte gelen bir Office 2010 starter diye uyduruk bir sürüm olduğunu gördüğümde bunu kaldırdım o da .doc dosya ilişkisini sildi. Daha sonra .doc dosyalarını Word 2003 ile aç dediğimde simgenin küçük ve farklı olduğunu gördüm. Eski kaliteli simgeyi getirmek tekrar install ile bile mümkün değil çünkü Windows 7 bu ilişkiyi unutmuyor. Bunu yukarıdaki gibi silip sonrasında office yüklemesini onar/repair yaparsanız düzeliyor.

Assosiasyonlar ile ilgili başka bir ipucu;
start menüsünde regedit yerine cmd yazın (entera basmayın yukarıda cmd programı görünecek onun üzerine sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır/run as administrator yapın)

sonra açılan komut penceresinde/comman prompt assoc .doc yazdığınızda .doc ile ilişkili programları görebilirsiniz.

assoc .doc="" ise asosiasyonu siler. Ama burada bilmeniz gereken assosiasyonları windowstan fare ile grafik arayüzden yaptıysanız bu yaklaşım problemi çözmez bunun için yine yukarıda önceki anlattığım yöntemi kullanmanız gerekir.

Kaynaklar;
1. http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/w7itprogeneral/thread/17717edb-daa2-4e7f-adb2-c277d4619d46