Pazar, Aralık 12, 2010

Dual Boot Hackintosh (iATKOS v7) ve Windows 7

Bu aralar Hackintosh ile ilgileniyorum. Aslında bir ara gerçek bir MacBook almayı da düşündüm ama herhangi bir dizüstü bilgisayarın 3 katı fiyata sadece 250GB HDD, 2GB ram gibi oldukça yetersiz konfigürasyonlı MacBook almadan önce biraz deneme yapmak istedim. Özellikle de TeknoSa ve Electroworld'deki standlarında MacBookları biraz kullandığımda edindiğim izlenimler;
1. Bilgisayar gerçekten hızlı geçişlere sahip. Yani Windowstan hızlı izlenimi uyandırıyor. PDFleri hızlı açıyor, dosya yöneticisi windows explorerdan hızlı çalışıyor vs
2. TouchPad çok dokunuşlu özellikleri, hassasiyeti ve gesture denilen özel hareketler ile yaptığı manevralar ile gerçekten çok kullanışlı.
3. Ekranı çok net. Yanındaki Sony Vaio'dan bile güzel ve net görünen bir ekranı var. Tabii ki bunun tek nedeni çok kaliteli bir LED ekran olması değil işletim sistemi MacOS'in de güzel bir arayüzü olmasından kaynaklanıyor bence. Ama yine de ekran çok iyi.
4. Klavye, ciklet klavye denilen ayrı duran tuşlardan oluşuyor ve kullanımı güzel ama Türkçe klavyede enter düğmesi iyice küçülmüş ve düdük gibi kalmış. Yani 17 inch MacBook bile alsanız küçücük bir enter düğmesi ile karşı karşıyasınız.
5. Hem Windows hem de MacOS kullanmak isterseniz YASAL olarak bunu yapabileceğiniz tek bilgisayar Mac'ler.
6. Virüs ve diğer kötü yazılımlar çok ama çok az...

Bence olumsuz özellikleri;
1. Her ne kadar işletim sistemi daha düşük konfigürasyonlarda hızlı da çalışyor olsa bu mesela bu fiyata satılan bir cihazda 250GB HDD olmasını açıklamaz. Kesinlikle konfigürasyonda kazık yiyorsunuz.
2. Pil çıkmıyor. Benim gibi bilgisayardan pili çıkarıp evde ve işte iki şarj aleti bulundurup (şarj aleti taşımam) bilgisayar taşıyıp gerektiğinde pili takıp hep full bulan ve aradan 3-4 sene geçmesine rağmen hep performanslı pilleri olan birisi için bu dezavantaj. Lüzümsuz pil ömrünü kısalttığı gibi en sonunda pil değiştirmek için teknik servise gitmek zorunda kalacaksınız hem de her yere tüm sistemi taşıyacaksınız.
3. Her türlü yan ürün muadillerine göre süper kazık. Yani Mac almak gibi Mac sahibi olmaya devam ettiğiniz sürece kazık yiyorsunuz.
4. Bence Windows 7 MacOS'den daha iyi !!!! Çok iddialı oldu ama biraz kullanıldığında aslında eninde sonunda Mac bir Unix ve Linux kullanımında olduğu gibi alttaki çekirdek ile üstteki kabuk kendini hissettiriyor ve Mac'e alıştığınızda hayatınızın çok kolay hale gelmesinin nedeni aslında kendinizi kısıtlayıp hali ile yaşamaya başlıyorsunuz bu kadar basit.
5. Giderek internetin daha çok kullanıldığı Browser'ın her şey olduğu bir ortamda ben Windows / + Google Chrome ikilisi ile gayet mutlu olabilirim.

Sonuç olarak;
Bir süre kullanmadan Mac için riske girmem. Bu nedenle bir Hackintosh yapalım dedim. Bunun için direkt orjinal leopard veya snow leopard DVD'leri kullanılabilse de ben yapamadım. Muhtemelen her bilgisayarda işe yaramıyor. Benim Lenovo 3000 G530'da yapamama rağmen aşağıdaki linkten bunu yapabilecek bilgiye sahip olabilirsiniz;


Bir diğer yol ise legalitesi daha tartışmalı yamalı (snow) leopard yükleyebileceğiniz bilgisayarlar. Bunların en çok bilineni ve popüler olanı (Türk kaynaklı) iATKOS;

iATKOS v7 (MacOS X Leopard)
iATKOS s3 v2 (MacOS X Snow Leopard version 2)

Her ikisini de denememe rağmen izlenimler;
1. Benim laptop belki biraz eski diye olabilir ama aşağıdaki linkte de göreceksiniz Snow Leopard (SLeo) Leopard (Leo) ile karşılaştırıldığında ekran daha kötü görünüyor. Daha kesikli ve fontlar daha pürüzlü vs.

(buradan ayar yaparak kötü görünüm düzeltilebilir herhalde ama ben denemedim)

(burada da nedenleri ve aynı şekilde nasıl düzeltilebileceği yazıyor, bu kaynağa göre ekrandaki düzgünleştirme işlemi SLeo ile birlikte LCD ekranın kendisine bırakılıyormuş. Bunun için sub pixel rendering veya anti-aliasing seçeneğininin nasıl tekrar aktifleştirileceği yazıyor. Yine de şunu belirteyip Windows 7'nin fontları kesinlikle daha düzgün ve pürüzsüz görünüyor.)


2. SLeo sürücü vs tam olarak çalıştırmak biraz daha zor. Bir de işin içine 32 ve 64 bit giriyor biraz kafa karıştıyor.
3. Çok daha uzun yükleniyor ve ben tüm sistemi yüklemeden sadece kext dosyalarını güncellemenin henüz tam bir yolunu bulamadım. Her seferinde tüm sistemi yüklüyor hem vakit alıyor hem de sonunda çalışmayınca çok sinir oluyorsunuz. Ama bir çok yerde de yazdığı gibi Hackintosh yapmak eğer sizin bilgisayarınız sık kullanılan ve internette sizden öncekilerin çok kez deneyerek tam yolunu buldukları bir Dell veya HP değilse çok uzun ve hayal kırıklığı dolu bir yol.

Sonuç; Bence henüz MacBook Türkiye'de vereceğiniz parayı henüz kesinlikle haketmiyor ama yine de bir denemeye değer. Eğer Mac ile yaşamaya alışırsam bir yurtdışı gezisinden yeni bir MacBook veya MacMini alarak dönebilirim (Türkiye fiyatının üçte birinden aza!!!!!).

Deneme için bir Hackintosh yapmaya karar verdim ve şu an için SLeo ile uğraşmak yerine internette daha fazla insanın tecrübesini bulabileceğin Leo ile çalışmaya karar verdim. Bunun için hazır Hackintoshlar içinde en popüler olanlardan birisi arkasında Türklerin ağırlıklı olduğu bir sürüm olan iATKOS v7'de karar kıldım.

Ama ben tek Leo kullanmak yerine favorim Windows 7 (W7)'ye devam etmek istediğim için double boot yapmaya karar verdim. Bunun için ihtiyacınız olanlar;

1. iATKOS v7 DVD (torrent olarak bulun)
2. System Rescue CD'si (www.sysresccd.org/Download)
3. Windows 7 DVD
4. EasyBCD (http://neosmart.net/dl.php?id=1 adresinden indirin ve flash diske kaydedin)

MacOS ile W7 dual boot için güzel bir kaynak; http://thebackpackr.com/hackintoshing-with-snow-leopard/

Basamaklar;
1. HDD ikiye ayırın, ben ilk kısmı W7 (220GB) ikinci kısmı Leo (80GB) için ayrıdım. Yalnız Leo DVD'si ile birlikte gelen Mac Disk Utility kullanmayacaksınız. Bunun için System Rescue CD'si içindeki GParted'ı kullanın ve diski 220GB NTFS ve 80GB HFS olarak formatlayın.

2. W7 DVD'sini takın ve windows 7'yi birinci partition'a/bölüme yükleyin.

3. iATKOS DVD'si ile Leo'yu ikinci partisyona yükleyin. Bunun için DVD'yi açın ve DVD'den Disk Utility kullanarak HFS partisyonu tekrar silin (MacOS Extended Journalled olarak formatlayıp).

Her bilgisayar için değişmekle birlikte Lenovo 3000 G530 (C2D, 320GB HDD, 3GB RAM, nVidia GeForce 9300M 256MB ekran kartı, Mobile 4 intel Chipset, J Micron SD MMC, Broadcom wireless ethernet, BCM 4312 wireless).

Bu arada yüklemeye başlamadan önce çok önemli olarak BIOS'a girerek açılış esnasında F2 tuşuna basılı tuturak hard disk arayüzünü AHCI'ye getirmeniz gerekli.

Bu bilgisayarın en kolay çalıştığı konfigürasyon (aşağıdaki seçenekler iATKOS ekranında seçili olmalı diğerlerine dokunulmamalıdır);
-iATKOS main
-x86 patches
-Extradirectory
-DSDT
-Decrypters
-Apple decrypt
-Disabler
-Sound
-VodooHDA driver
-PS/2 mouse driver
-Vodoo PS/2 driver
-Postinstall actions
-Video
-Enablers
-nvenabler
-Network
-Wired
-Broadcom BCM 440x
-Wireless
-Broadcom BCM 43xx
-Laptop battery
-Languages
-Türkçe (ingilizce yüklenecek ama türkçe desteği de yükleneceği için sonra istenirse Türkçe hale getirilebilecek).

4. Sonra tekrar System Rescue CD'si ile ilk partisyonu flag'ını 'boot' olarak ayarlayın. Sonra bilgisayarı açtığınızda Windows açılacaktır.

Eğer bu aşamda W7 açılmaz ise Windows DVD'sini takın ve install seçeneklerinde onar/repair seçeneği ile açılmasını sağlayın.

5. W7 içinde Easy BCD yükleyerek gerekli ayarları yapın.

6. MacOS seçildiğinde ilk yükleyici bekleyecektir Chameleon'un bu yükleme işleminin süresini kısaltmak için
com.apple.boot.plist dosyasını edit etmek gerekiyor bunun için

MacOS'de Applications > Utilities > terminal'i açın

Sudo su

yazıp entera basın, admin şifresini isteyecektir, bunu da girin, sonra

nano /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist

yazıp entera basın

sonrasında karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir, buradaki timeout süreleri sayı ile yazılarak süre ayarlanabilir.

Kernel
mach_kernel
Kernel Flags
Timeout
1
Quiet Boot
Yes
Kernel Flags
rd=disk0s1

.