Pazartesi, Mayıs 31, 2010

Adobe Acrobat kullanımında PDF/A modunu iptal etmek

Adobe Acrobat kullanırken bazı dosyalar PDF/A modunda açılır bu modda açıldığında ise PDF üzerinde işaretleme, not alma mümkün değildir. Bunu kaldırmak için;

Edit> Preferences (veya Ctrl-K'ya basın)

Açılan preferences penceresinden

Documents > PDF/A view mode seçeneğinde only PDF/A documents seçeneğini never yapın.

Artık PDF/A dosyalarını da editleyebilirsiniz.

Cumartesi, Mayıs 29, 2010

IQUA BHS 306 Bluetooth kulaklık ile telefon eşleştirme

Iqua BHS 306 bluetooth telefon kulaklığı ile cep telefonunuzu eşleştirmeyi unuttuysanız işte numara;

Kulaklığı açarken açma kapama düğmesine bir süre basık tutmanız gerekiyor. Bu esnada kulaklık açılmasına rağmen açma kapama düğmesine basık tutmaya devam ederseniz ışığın farklı yandığını göreceksiniz. Bu aşamada cep telefonunuza etraftaki bluetooth cihazları aramasını söyleyin. Kulaklığınızı bulduğnda şifre isterse şifre olarak 0000 (4 adet sıfır) gireceksiniz.

Cuma, Mayıs 07, 2010

Litreyi nasıl yazarsınız büyük harf L ile mi küçük harf l ile mi?

Yönetici editörü olduğum Anatolian Journal of Obstetrics and Gynecology (www.AnJOG.com) dergisine gönderilen makaleleri incelerken ve yayına hazırlarken sık karşılaştığım bir soruna çözüm olarak aşağıdaki siteyi buldum


burada da anlatıldığı gibi litrenin bilinen sembolü küçük harf l şeklinde fakat bilgisayar ve elektronik dosyaların kağıdın yerini almasına bağlı olarak küçük l harfi ile sayı 1 ve büyük harf I birbirine karışmakta. Bu nedenle United States National Institute of Standards and Technology 1979 yılından beri litre sembolü için büyük harf L harfini önermekte. Bu öneri İngilitere ve İrlanda gibi ülkelerde sadece litrenin tek başına kullanıldığı 1 L gibi durumlarda kullanılırken (1 ml halen küçük harf ile yazılmakta) Amerika, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde ise her durumda 1 L, 1 mL gibi kullanılmaktadır.

Ben de Amerikan ekolünün tıp literatüründeki ağırlığını gözönünde bulundurarak (ve mantıklı gelmesi nedeniyle) artık 1 L, 1 mL, 1 mEq/L gibi hep büyük harf L'yi kullanma kararı aldım.

Not: Normal şartlarda sadece kişilerin isimleri nedeni ile adlandırılan birimlerin kısaltmaları büyük yazılır (Faraday F gibi)

Kaynaklar
1. http://en.allexperts.com/e/n/na/national_institute_of_standards_and_technology.htm