Perşembe, Eylül 24, 2009

Microsoft Word yazıtiplerini eksik gösteriyor ya da hiç göstermiyor

Microsoft word 2002 ve 2003 (hatta 2007) kullanıcılarının karşılaştığı bir sorun olarak yazı tipi listesinde görülen yazı tipleri eksik görülebildiği gibi isimlerinin görülmemesi, hiç görülmemesi gibi durumlar ile karşılabilmekte. Microsoft'un resmi açıklamasına göre bu bug kabul edilmiş ve nedeninin çok fazla yazı tipi yüklenmesi olarak gösterilmiş (her ne kadar Word belli sayıda yazı tipini gösterebilir dense de tam sayı verilmemiş ve sayının fontların isim uzunlukları gibi faktörlerin toplam sayıyı etkilediğinden bahsedilmiş).

Sonuç olarak böyle bir durum ile karşılaştığınızda yapabilecekleriniz aşağıda özetlenmiş;
http://support.microsoft.com/kb/918789
http://support.microsoft.com/kb/276515

eğer font sayısının azaltılması gibi bahsedilen bu yöntemler işe yaramaz ise (ben de yaramadı, özellikle otf fontların bir kısmı göstermediğini gördüm). Word'ün tüm font tiplerini yazı tipi örnekleri ile göstermek yerine liste olarak isimleri ile göstermesini sağlayarak durumu çözdüm. Bunun için Word>Tools> Customize> List font names in their font seçeneğini inaktif hale getirin. Bu şekilde fontların görüntülenmesi de çok hızlandığı gibi artık 'istediğiniz kadar' font ekleyebilirsiniz.

Cumartesi, Eylül 19, 2009

Adobe updater/Adobe güncelleyici nasıl iptal edilir

Not: Bu daha önce bildirdiğim bir bilginin güncellemesi

Adobe programları ile birlikte size sorulmadan yüklenen ve internete bağlanarak yine size sormadan güncellemeleri yükleyen bir programdır (neyse ki güncellemeleri size sormadan yüklemiyor!)

Bu programı iptal etmek için:
Adobe tarafından sunulan resmi çözüm:
http://kb2.adobe.com/cps/402/kb402251.html

Bir diğer çözüm:
http://www.evrim-sen.com/html/disable-adobe-updater.htm

Başka bir çözüm ise updater'ı klasörü ile komple silmek (bence yapmayın) veya klasörün ismini değiştirin örneğin updater5 veya updater6 olan klasör ismini updater-yedek diye değiştirin. Bu şekilde gerçekten ihtiyaç duyduğunuzda ismini tekrar eski haline getirebilirsiniz. Silebileceğiniz klasör isimleri;
C:\Program Files\Common Files\Adobe\Updater6 (bu CS4 sürümleri için)
C:\Program Files\Common Files\Adobe\Updater5 (bu da CS3 sürümleri için)

Eğer bu klasörleri silemez veya isimlerini değiştiremezseniz (başka bir program kullandığı için) içindeki iki adet exe dosyasını silebilir veya ismini değiştirebilirsiniz.

Eğer hem CS4 hem de CS3 sürümleri varsa her ikisi de hard diskinizde var demektir (örneğin Acrobat CS4 ile PhotoShop CS3 gibi). Bu durumda ikisini de uçurun...

Perşembe, Eylül 03, 2009

Linux/Ubuntu ortamında bir dosyanın md5 kodunu kontrol etme

Linux/ubuntu ortamında yüklediğiniz bir dosyanın doğru olarak eksiksiz bir şekilde yüklendiğini kontrol etmek için kullanılan yöntemlerden birisi md5 toplamıdır. Bunun için;

1. Her linux kendi md5 denetim programına sahiptir. Bu dosyanın bulunduğu klasörde terminal penceresini açın ve aşağıdaki komutu yazdığınızda size md5 toplamı iletilir (1);

md5sum dosyaadı

Aynı zamanda eğer dosyayı Firefox kullanarak indirdiyseniz iki ayrı yöntem daha var;

2. Firefox'un kendi Download manager'ini kullanıyorsanız bunun için "md5 reborned hasher" (2) eklentisini indirebilirsiniz.

3. Down Them All Download manager eklentisini kullanıyorsanız bu programın kendi md5 kontrol sistemini kullanabilirsiniz (bu arada Down Them All yüklemeden Firefox kullanıyorsanız çok şey kaçırıyorsunuz) (3).

Kaynaklar
1. http://www.electrictoolbox.com/article/linux-unix-bsd/howto-check-md5-file/
2. https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/12335
3. http://www.downthemall.net/

Çarşamba, Eylül 02, 2009

Compiz efektlerini GMA x3100 ekran kartı ile birlikte çalıştırmak

Yeni hazırladığım kendime özgü Ubuntu sürümünü MSI MegaBook (12" küçük bir dizüstü)'ne yükledikten sonra Compiz efektlerinin çalışmadığını gördüm. Compiz menüsü vardı ama

System > Preferences > Appearance > Visual Effects tabında Extra seçeneğini aktifleştirmeye çalışıldığında bu başarısız oluyor.

Kısa bir araştırmadan sonra Compiz programının Intel Graphics Media Accelerator (GMA) x3100 ekran kartından (bu ekran kartı sürücüleri X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver olarak geçiyor) nefret ettiğini öğrendim (1). Bu ekran kartı karalistede (blacklist) olduğu için özel efektleri açamıyorsunuz . Bunun için yapmanız gereken, Compiz açılırken ekran kartını kontrol etmesini kapatmanız (skip check). Bunun için;

sudo gedit .config/compiz/compiz-manager

Bu dosya yoksa bile sorun yok boş bir pencere açılacaktır. Bu pencereye şu satırı yazıp kaydettiğinizde ve efektleri yukarıdaki gibi çalıştırdığınızda daha mutlu bir insan olabilirsiniz.

SKIP_CHECKS=yes

Fakat bu da yetmeyebiliyor. Benim bilgisayarımda önceden NVidia grafik sürücüsü yüklüydü ve Linux'u başka bir bilgisayara transfer etmiştim. Bu yeni bilgisayarda eğer başka bir ekran kartı var ise bu eski ekran kartını da Synaptic Package Manager kullanarak kaldırmanız gerekiyor.

Kaynaklar
1. http://osnovice.blogspot.com/2007/10/first-experience-with-ubuntu-710-gutsy.html