Cumartesi, Şubat 23, 2008

Linksys WAG54G 4-port ethernet switch çalışmıyor!

Yakın zamana kadar çok memnun olduğu 4-port ethernet switch, wireless, router, firewall vs gibi bir ton özelliği bünyesinde barındıran linksys modemim son aylarda beni çileden çıkardı. En tipik problem ethernet switch'e taktığım 3 bilgisayarın ara ara kopmalar ve yeniden bağlanmalar ile internetin hemen hemen kullanılmaz hale gelmesi oldu. Sonra ben etrafta dolaşan ethernet kablolarının üzerine basarak geçen ve elektrikli süpürge ile ezen ev halkını suçladım ve kablolardan kurtulmak için wireless USB driverlar alarak bilgisayar ağını kablosuz hale getirdim.

Ardından bilgisayarlardan birisi ShuttleXPC AMD 2400+, Win XP SP2 kilitlenmeye başladı ve bu sorunun bu bilgisayara taktığım wireless USB nedeni ile olduğu deneme yanılmalar sonrası anladım. Sonuç olarak tekrar kabloya dönmek istedimse de artık linksys modemimin ethernet switch'inin hiç çalışmadığı hayretle gördüm. Kabloları değiştirdim, işyerinde de kullandığım için çalıştığından kesin emin olduğum dizüstüne taktım ama nafile hiç bir şekilde ethernet porttan yanıt alamıyordum. En sonunda tekrar internette araştırma yaptığımda olayın Linksys içinde zaman içinde ısınan kapasitörlerin iflas etmesi nedeni ile olduğunu buldum, gerekli bilgiler için aşağıdaki adresleri kullanabilirsiniz;

http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/615804.html
http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/854189.html

Tabii ki üzüldüm çünkü benim bu kapasitörleri değiştirecek teknik bilgim yok. Ama yukarıdaki yazıları okursanız internet kartınızın ayarını otomatikten 10MB Full Duplex moda geçirdiğinizde tekrar çalıştırabildiğiniz yazıyor. Bunun için; Open network connections > Local area connection > General sekmesinde > ethernet kartı "connect usin...." alt kısmındaki configure düğmesine tıklayarak ethernet kartı ayarlarına geçin > Advanced > Property>Speed&Duplex > Value > 10Mbps full duplex seçin.

Birden ethernet switch tekrar çalışmaya başlayacaktır. Tabii ki artık gigabit ethernet olmayacak ve bilgisayarlar arası dosya transferleri yavaşlayacaktır ama internet hızı zaten 10Mbps'den yavaş olduğu için bir sorun olmayacaktır. Şu an bir sorun olmadan interneti 10Mbps hızında kullanmaya devam edebilirsiniz.