Pazar, Temmuz 29, 2007

Hibernate nedir? Windows XP 1GB Hibernate sorunu!

Windows XP bir bilgisayarı kapatırken karşınıza çıkan 3 seçenek Stand by/Turn off/Restart dışında çok kullanışlı 4. bir seçenek daha vardır. Bu seçenek Hibernate (ingilizce kış uykusu anlamına gelir) seçeneğidir. Normal şartlarda görünmeyen bu seçenek yukarıdaki 3 seçeneğin göründüğü ekranda eğer Shift tuşuna basılı tutarsanız görülür.

Hibernate ile bilgisayarın o anki hafızası bilgisayarın sabit diskine olduğu gibi kaydedilir. Bunun sonucunda bilgisayarı sonraki açılışında Windows en baştan başlamak yerine hızlı bir şekilde kaydettiği hafıza durumunu geri yükler ve en son kaldığınız yerden başlama imkanı verir. Bu şekilde bilgisayar genellikle daha hızlı açılır ama bu özelliğin asıl önemi Hibernate etmeden önce bilgisayarınızdaki programları kapatma gerektirmemesidir. Yani o an açık olan Word, Excel, klasörler vs. aynı şekilde karşınıza çıkar. Bu şekilde örneğin bir internet sayfasını kapatmamış, bir word dosyasını en son kaldığınız yerde tekrar düzenlemeye devam etmiş olursunuz. Özellikle işte kapatıp evde açıp aynı yerden devam etmek gibi imkanlar sunar.

Yeni adlığım Datron AERO Dizüstü bilgisayarda bir kez kullandıktan sonra Windows XP ile hibernasyon seçeneğinin kaybolduğunu gördüm. Çok uygun fiyata aldığım için bilgisayarın problemli olduğunu düşündüm. Fakat kısa bir araştırma sonrasında sorunun bilgisayarın 1GB RAM'i olmasının Windows XP için fazla (!) gelmesinden kaynaklandığını öğrendim;

http://support.microsoft.com/kb/330909

Linkinden indireceğiniz Windows XP yaması ile bu sorunu çözebilirsiniz. Hibernate seçeneği aktif olacaktır.

NOT: Bazı bilgisayarlarda hibernate seçeneği hiç aktif olmayabilir. Bu seçeneği kullanmaya başlamak için Control Panel/Denetim Masası'ndan Power options/Güç seçenekleri > Hibernate > Enable hibernation/Hibernasyonu etkinleştir'i etkin hale getirmelisiniz.

Cumartesi, Temmuz 28, 2007

LG S5000 telefona USB kablosu ile program yüklemek

Motorola Accompli oo7 (A007) cep telefonu 5 yıldan uzun bir süre çalıştı. Özellikle kapaklı bir telefon olmasına rağmen yıllarca kullanıma ve yer yer düşmelere karşın kapağının bile hala kusursuz çalışması (hala gevşemeden ve tam oturarak 'tak' diye kapanıyor) şaşırtıcı. Pili de hala çalışmasına rağmen artık sadece yarım gün gitmeye başladığı için problem oluyordu. Telefondan memnun olmam yanında cep telefonlarının lüzümsuz pahalı araçlar olduğunu düşünmem nedeni ile yeni bir pil için araştırdım ama maalesef bu cihazın pilini Ankara'da bulamayınca değiştirmeye karar vermiştim. Buna karşın içerdiği binlerce telefonu sorunsuz bir şekilde aktarabileceğim ve ucuz olan bir telefon arıyordum.

Bir kaç ay önce Koysepete.com'dan yeni bir dizüstü bilgisayar alırken uygun fiyatlı, flaşlı, 1.3MP kameralı eski telefonum gibi kapaklı LG S5000 modelini gördüm. Yeni aldığım dizüstü ile bağlantı kurabilecek Bluetooth özelliği de olmasına rağmen hala 200 YTL altı olmasına bakarak bu telefonu da beraber sipariş etmiştim. Bir diğer tercih nedenim 1000 kişilik telefon hafızası olmasıydı (eski telefonumdaki rehberi aktarmak için)

Bir kaç aydır kullanmama karşın halen herhangi bir sorun olmadan telefonu kullanıyorum. Tuşları arkadaşlardaki benzer sınıftaki Samsun (kayar kapaklı ve açılan modeller) ve Sony Ericsson telefonlar ile karşılaştırdığımda çok kaliteli olduğunu ve basarken çok ergonomik bir tıklama hissi verdiğini söyleyebilirim. İki ekranı olmasına rağmen eski iki ekranlı telefonların aksine öndeki küçük ekran da renkli olduğu için (muhtemelen fazla pil harcardı) devamlı açık kalmıyor ve saati/tarihi baktığınız an göremiyorsunuz. Devamlı açık kaldığında ve gün içinde yoğun kullanıldığında dahi 4-5 gün giden pil ömrü küçük boyutları ve hafifliği ile birlikte tatminkar.

Eski telefonum A007'de de J2ME Java uygulamaları çalışabiliyordu. Ama hiç ben bir oyun veya program denememiştim. Bu yeni telefonda biraz da heves olarak tatilde yeni J2ME uygulamaları eklemeye karar verdim. Fakat bu telefon LG tarafından imzalı olmayan yazılımları yüklemeyi red ediyordu. Nasıl yapabilirim derken Google'dan aşağıdaki internet adresini buldum;

http://jsbi.blogspot.com/2007/07/how-to-install-games-easily-in-lg.html

Bu blog'da hintli arkadaş Jason kendi LG Chocolate telefonuna nasıl USB kablosu ile oyun yükleyeceğini gösteriyordu. Dediklerini yapınca maalesed ilk denemede benim s5000'de işe yaramadı. Sonra az bir iki farkla aynı yolu kullanarak kendi s5000'e USB kablosu ile oyunlar, yazılımlar yükleyebildim, bunun için onun yaptıklarını ve kendi modifikasyonumu veriyorum;

1. "C:/Program Files/LG GSM/LgContentsBank" klasörüne git. Bu klasör s5000'de de aynı.

2. "config.ini" dosyasını notepad ile aç. Bu aynı dosya bende de vardı ve açarak Jason'un önerdiği gibi EXIST_JAVA=N satırını EXIST_JAVA=Y şeklinde değiştirdim.

3. "C:/Program Files/LG GSM/LgContentsBank/Contents" klasöründe "Java" isimli başka bir klasör aç. Bu da aynı...

4. Bu yeni yapılan klasöre .jad-.jar ikilisinden oluşan j2me yazılımları kopayalandığında telefon ile birlikte gelen CD'den yüklenen LG Contents Bank programı ile yazılım da yüklebiliyor. Normalde sadece resim, melodi vs yüklenebilen bu programda Java diye ayrı bir düğme çıkıyor ve bu düğmeye basarak yukarıda yaptığımız "Java" klasörünün içindekileri görerek telefona yüklüyoruz.

5. Sorun burada başlıyor. Telefon her jad-jar programını kabul etmiyor ve bunlar LG tarafından onaylı değil diyor (halbuki onlara ne ben parasını vermişim telefonu almışım, telefon artık benim şahsi malım istediğimi yüklerim kardeşim!). Neyse bir yazılımın LG'den geldiğini göstermek için jad (java application descriptin file) dosyasının en başına aşağıdaki satırı eklemek gerekiyor;

MIDletX-LG-Contents: KG800

Bu satır LG'nin Chocolate modeli için işe yaramakla birlikte s5000'de işe yaramıyor. İlk olarak bu satıra KG800 yerine s5000 yazdım (zekice değil mi !?) ama işe yaramadı. Sonra düşündüm ve Chocolate yerine KG800 yazıyorsak, s5000 yerine ne yazılır. Bu telefonun kasası ve motoru gibi bir şey olmalı diyerek ilk açtığımız "C:/Program Files/LG GSM/LgContentsBank" klasöründeki "config.ini" dosyasına tekrar baktım. Bu dosyayı incelerseniz bir satırda MODEL_NAME=L3100 yazdığını göreceksiniz. Bu elinizdeki LG telefonun başka modelleri içinde muhtemelen işe yarayacaktır. Dolayısı ile ben jad dosyasının ilk satırını yukarıdaki KG800 yerine L3100 değiştirdim.

MIDletX-LG-Contents: L3100

artık bu dosyalar normal şekilde çalışyordu.

Bu arada jad dosyası sadece jar dosyasını tanımlayan bir dosya. Asıl program jar dosyası. Eğer sadece jar dosyası olan j2me yazımı varsa JADMaker isimli program ile jad dosyası yapıp ile satırını yukarıdaki gibi değiştirerek telefona yükleyebilirsiniz.

www.softpedia.com/get/Internet/Telephony-SMS-GSM/JADMaker.shtml